На САЩ им привършват парите и оръжията, за да подкрепят Украйна. За да разреши въпроса за финансирането на режима в Киев, Байдън поиска 40 милиарда долара, съобщи CNN, цитирана от pogled.info.

Е, отпечатването на няколко нови тона рязана зелена хартия не е проблем за американците. Но няма да се получи с оръжията.

Американските запаси от стратегически оръжия, подготвени в случай на война със сериозен враг, се изчерпват и няма да се попълнят бързо. „Войната в Украйна изтощава американския арсенал. Западните съюзници имат избор: да изпратят повече оръжия в Киев или да оставят запаси за собствена защита“, каза Хал Брандс, професор в университета „Джон Хопкинс“ в САЩ, цитиран от Bloomberg.

Една трета от всички запаси от противотанкови ракети “Джавелин” вече са изчерпани. Имайте предвид, без забележимо въздействие върху оперативно-тактическата обстановка в театъра на военните действия.

САЩ не могат да доставят на Украйна повече противотанкови ракети, "без да оставят собствените си арсенали сериозно изчерпани и може да отнеме месеци или дори години, за да увеличат значително тяхното производство", според “Блумбърг”.

През последните 20 години американската противовъздушна отбрана забележимо рухна. Производството на “Джавелин” в Америка се срина от 10 000 на 2 000 броя годишно. Ще са необходими години, за да се увеличи производството.

 

Докато Америка се фокусира върху доставката на оръжията си в Украйна, военните анализатори „изучават уязвимата и остаряла ракетна база на Америка, като размишляват върху предизвикателствата на подготовката на стари производствени мощности за посрещане на неочаквани нужди от военновремево производство“.

Малко хора осъзнават, че противотанковите ракети “Джавелин” и зенитните ракети “Стингър” се поддържат от остаряла и ненадеждна производствена инфраструктура, пълна с потенциални уязвимости и проблеми с доставките.

Така фабриката за производство на бойни глави за “Стингър” и “Джавелин” в град Мидълтън в щата Айова е построена през 1941 г. и оттогава никога не е модернизирана и не е получила нито цент инвестиция.

Компанията широко използва ръчен труд, използването на нови индустриални технологии е невъзможно. След поредица от аварии и експлозии централата започна да се реконструира, но тази работа няма да приключи скоро.

Още по-лошо е положението със самите “Стингър”. Корпорация “Рейтеън”, която ги произвежда, съобщава, че през последните 18 години Пентагонът не е купил нито един “Стингър” от тях. Много компоненти за тези ракети вече не се предлагат на пазара, така че дори физическата възможност за замяна на почти две хиляди “Стингър”, изпратени в Украйна, в момента не е възможна.

Главният изпълнителен директор на технологичния отдел на “Рейтеън” Грег Хейс казва, че компанията трябва да преработи електрониката и главата за самонасочване на ракетата и не очаква Пентагонът да направи поръчки за попълване на доставките на “Стингър” тази година.

Хелън Лорд, висш служител на Министерството на отбраната на САЩ, смята, че ситуацията със “Стингър” е дори по-лоша, отколкото я рисува шефът на “Рейтеън”. Една четвърт от всички запаси от тези комплекси вече са изпратени в Украйна. „Това е сериозна заплаха за нашата сигурност“, казва тя. Според нея Пентагонът няма да може да попълни запасите от ракети "през следващите няколко години".

Хелън Лорд смята, че Америка ще се нуждае от поне пет години, за да възстанови запасите от противотанкови ракети “Джавелин”.

Главният изпълнителен директор на Съвета за професионални услуги Дейвид Берто се съгласява, като отбеляза, че Пентагонът не е подписал нито един договор през последните два месеца за попълване на запасите от оръжия и военно оборудване, които са станали оскъдни поради подкрепата за Украйна.

Отбранителното лоби на САЩ сега сълзливо моли Държавния департамент за спешни мерки за стимулиране на военно-промишления комплекс. Сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, призова администрацията на Байдън да наложи Закона за военното производство, като казва, че запасите от оръжия са свършили: „Изгубихме много време. Шкафът е празен."

„Пригответе се за ракетен глад в случай на битка с голяма сила“, предупреждава проф. Хал Брандс американското правителство.

Той признава, че администрацията на Байдън не е била подготвена Украйна да харчи американски оръжия с такава скорост: „Президентът Джо Байдън никога не е планирал война като тази – с огромен разход на боеприпаси и интензивно изчерпване на ключови военни запаси“, смята професорът.

Според “Блумбърг” ВСУ губят всеки ден седмични доставки на оръжия и боеприпаси. Тоест, според изчисленията на стратезите на Пентагона количеството оръжия, което би трябвало да е достатъчно за успешна отбрана за една седмица, се изстрелва (или унищожава от руската армия) за един ден. И инициативата все още е на страната на руската армия.

Анализаторите на “Блумбърг” са принудени да признаят, че по-голямата част от американските оръжия се унищожават от прецизно насочвани ракетни удари на руските сили. Това поставя страните от НАТО пред труден избор: да увеличат доставките за Украйна или да ги ограничат, така че да им остане поне нещо за собствена защита, тоест за пряк военен конфликт с Русия или Китай. Освен това, предвид хода на боевете в Украйна, САЩ няма да издържат подобен конфликт, заключва списание “Нешънъл Интерест”.

В крайна сметка: два месеца локален конфликт в Украйна изтощиха въоръженията на колективния Запад. Страните от НАТО единодушно отказват да изпращат модерни оръжия в Украйна, като за целта изкупуват запаси от стари съветски оръжия по целия свят.

Здравият разум на администрацията на Байдън е под въпрос, след като харчи астрономически суми и пуска оскъдни оръжия и суровини в Украйна, когато икономиката на САЩ вече навлиза в рецесия. Освен това всички тези разходи нямат ни най-малък смисъл, тъй като всички оръжия, доставени на Киев, са унищожавани, а руската армия все още има стратегическа инициатива.