Тероризмът е и остава реална заплаха за Германия. Следователите постоянно се натъкват на нови и нови предполагаеми терористи. Вчера бе извършена успешна акция срещу ислямистката пропаганда в интернет. Ето и подробности в материал на Дойче веле.
Федералната прокуратура разпореди вчера задържането на двама предполагаеми инициатори на така наречения Глобален ислямски медиен фронт. Става дума за 26-годишния Даниел Пай и 23-годишния Харун Кан А. И двамата са германски граждани. В рамките на разследването срещу задържаните и още петима обвиняеми са били обискирани обекти в Аугсбург, Биберах, Лаупхайм, Бремен и Дюселдорф.
Пропагандни материали
Основните обвинения към двамата са, че са отговаряли за множество интернет-сайтове на немски, на които са се появявали реклами за Ал Кайда и Ансар ал-Ислям. Представени са били видеофилми, послания и друг пропаганден материал на терористичните групировки. Глобалният ислямски медиен фронт успява да привлече вниманието най-вече с разпространяването на видеопослания, в които правителствата на Германия и Австрия са били призовани да изтеглят военните си контингенти от Афганистан.
Трети обвиняем се намира в следствения арест заради това, че през септември 2007 г. е отправил отново чрез интернет призива за убийството на един шведски карикатурист и на главния редактор на един шведски вестник.
За обвиняемия се смята, че е превел на немски изявлението на терористичния лидер Абу Омар ал-Багдадис и е поставил в интернет съответното послание с призив за убийство на двамата. Освен това същият човек е заподозрян, че през декември 2007 г. година се е опитал да подбуди единия от двамата арестувани вчера към причиняването на голям пожар.
Даниел Пай и Харун Кан А. ще бъдат изправени пред съда. Той трябва да оповести заповедите им за задържане и да се произнесе по по-нататъшния ход на следствието. /БЛИЦ