Мъжете на военна възраст се опитват нелегално да напуснат страната повече от година след избухването на войната между Русия и Украйна. Това заявява говорителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко, информира украинското издание "Фокус".

Според него бегълците ще бъдат върнати в Украйна. Държавната гранична служба активно си сътрудничи със страните от ЕС и Молдова, така че при всики случаи мъжете ще бъдат подведени под отговорност.

"След въвеждането на военното положение, когато имаше ограничения за напускане на страната за мъже във военна възраст, броят на гражданите, които се опитваха да преминат незаконно границата, се увеличи значително. Дори мъжете да успеят да напуснат, те не могат да се установят в Европа, те не могат да се считат за бежанци“, обяснява Демченко.

Много от украинските мъже, както отбелязва говорителят на Държавната гранична служба, се опитват да кандидатстват за бежански статут, но нямат основания да го направят. Затова той призовава бегълците и тези, които организират подобни пътувания, да се въздържат от това в бъдеще.

Демченко припомня историята на бягството от Украйна през река Тиса в Румъния на жител на Буковина. Всичко завършило с удавяне на мъжа.

„Ако този човек се беше озовал в Румъния и не беше умрял, щеше да бъде върнат в Украйна и привлечен към отговорност“, добавя той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук