Властите в западна Германия съобщиха, че мъж, който е заразен с коронавируса COVID-19, е в критично състояние и е откаран в специализирана болница в Дюселдорф, а в съседна Австрия запечатаха апартаментен комплекс, където през нощта почина туристка от Италия, с възможна инфекция, съобщават световните медии. 

Министерството на здравеопазването в региона Северен Рейн-Вестфалия заяви, че мъжът за първи път е хоспитализиран в понеделник със сериозна пневмония в град Еркеленц, близо до холандската граница.

Тогава той е диагностициран с новия вирус и изолиран в интензивно отделение, преди да бъде транспортиран до университетската болница в Дюселдорф. Съпругата на мъжа също е изолирана по подозрение, че се е заразила а вируса, след като проявява симптоми.

Германската информационна агенция съобщи, че мъжът е около 40-годишен и е имал предшестващо състояние. Стефан Пуш, който ръководи областната администрация в Хайнсберг, където се намира Еркеленц, заяви в сряда, че училищата и детските градини в района ще останат затворени в сряда. Той призова хората, които проявяват симптоми на заболяване, да останат у дома и да се свържат с лекарите си по телефона.

Властите в Австрия поставиха под карантина апартаментен комплекс в южния град Бад Клайнкирхайм в сряда, след като 56-годишна жена от Италия почина през нощта. Държавните служители на Каертен заявиха, че се провеждат тестове, за да се установи дали жената от град Фриаул в Северна Италия е имала вируса. Тествани са и други посетители на апартаментния комплекс.

Австрия, Швейцария и Хърватия във вторник съобщиха за първите си случаи на вируса, като всички са свързани с хора, дошли наскоро от Италия.

В знак на нарастващ страх от икономическото въздействие на епидемията, която досега бе главно в Азия, германската авиокомпания Lufthansa заяви, че спира наемането на нов персонал, предлагайки на съществуващите служители неплатен отпуск и разширяване на възможностите за работа на непълно работно време.

"За да противодейства на икономическото въздействие на коронавируса на ранен етап, Lufthansa прилага няколко мерки за намаляване на разходите", заявиха от авиокомпанията.

Lufthansa, която също притежава швейцарски и австрийски авиолинии, вече преустанови полетите до и от континенталния Китай до 28 март и намали връзките до Хонконг.

"Предвиждат се допълнителни корекции на честотата на полетите към и от Франкфурт, Мюнхен и Цюрих", обяснява компанията и допълва, че "в чисто математически план, 13 самолета на Lufthansa Group в момента са на земята".