Войските на съюзническите армии на Русия и ЛНР продължават методично да освобождават Лисичанск. Щурмовите части овладяха стратегически важно съоръжение в южните покрайнини на града - местна петролна рафинерия, пише журналистът Александър Кац.

Блокираните в оперативно обкръжение подразделения на ВСУ са силно ограничени в възможностите си за маневриране. За случващото се в тази зона на военните действия - в материала.

Половината град

Командването на ВСУ имаше планове за рафинерията в Лисичанск. Киев се опита да превърне това предприятие във втори “Азовстал”. Рафинерията се намира в южните предградия, близо до селището Волчеяровка. Това беше и основната крепост на групировката.

На територията на индустриалната зона има много потенциални позиции за снайперисти, картечници и гранатомети, укрития за военна техника. Те обаче не се бориха дълго.

"Всички значими пътища към Лисичанск се контролират от съюзническите сили на Русия и ЛНР", обясни пред журналисти посланикът на ЛНР в Русия Родион Мирошник. "Пътят Лисичанск-Артьомовск е напълно блокиран. В индустриалната зона престрелките продължиха няколко дни, и сега украинските формирования са напълно изтласкани”.

В допълнение към рафинерията, съюзническите сили окупираха завода за каучукови изделия, разположен на изток. Някога това е било едно от най-големите предприятия на Украинската ССР. Но и него решиха да не отбраняват. Мариупол показа, че в условията на пълно обкръжение - без подкрепления и попълване на боеприпаси - дори уличните сгради престават да бъдат надеждно убежище.

Предната вечер от МВР на ЛНР съобщиха, че половината град е овладян. Битките са за всяка къща. Частите на ВСУ се опитват да прикрият отстъплението на основните сили, които пробиват единствения останал път през Белогоровка. Този маршрут обаче минава на практика в открито поле. Отстъпващите войски са постоянно бомбардирани от артилерия и авиация.

Въпрос на време

„Те са в капан, поражението им е само въпрос на време, казва офицер от армията на ЛНР с позивна “Люти.“ “Според нашата информация, освен украинските военни, няколкостотин западни наемници и доброволци, главно от Полша, са се укрепили в Лисичанск. Надяваме се да имат достатъчно разум да не умрат за чужда държава. Ако чужденците не са извършвали военни престъпления в Донбас, могат да разчитат на снизходителността на съда.Но докато не сложат оръжие , няма да ги жалим ”, допълни той.

Групата няма особен избор къде да се оттегли: само към Северск, в североизточната част на Донецка област.

Контролът върху този най-важен транспортен възел ще позволи на съюзническите сили да развият настъплението едновременно в няколко направления: на юг - към Бахмут, на запад - към Славянск и Краматорск, на северозапад - към района на Харков. Но за по-нататъшни действия е необходимо напълно да се освободи територията на ЛНР.

След освобождаването на Лисичанск частите, използвани в този участък на фронта, ще отидат да избият войниците на ВСУ от ДНР, където позициите им все още са доста силни.

"Изкупителна жертва"

Замид Чалаев, командир на полицейския полк “Ахмат Кадиров”, каза пред журналисти, че частите, настъпващи към Лисичанск, очакват да обезкървят ВСУ и да ги принудят да изразходват боеприпасите на артилерията и тежката бронирана техника. След това гарнизонът ще се предаде. Според експертите поражението на украинската армия в ЛНР ще има дълбоки политически последици за Киев.

„Зеленски постави задачата на ръководителя на контраразузнаването генерал Александър Поклад да намери или формира „дело“ по обвинения срещу главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни във връзка със загубата на територия и поражението в Донбас", написа в социалните мрежи бившият депутат от Върховната Рада Иля Кива. В близко бъдеще е необходима "изкупителна жертва" за общество, в което недоволството и недоверието към властите нарастват все повече и повече.

Ще се види докъде ще се стигне. Според бившия народен депутат, войските са наясно с предстоящите провокации от страна на президента и затова водят преговори с Петро Порошенко. Вътрешната политика на Украйна пряко зависи от събитията на фронта.