Губернаторът на украинската Луганска област обвини руските "орки", че са унищожили мост между Северодонецк и Лисичанск на фона на ожесточените боеве в района, предават световните агенции.

Серхий Хайдай е поредният украински служител, който сравнява руските войски с лошите чудовища от книгата "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р. Толкин.

В епичния роман орките се разглеждат като "брутални, агресивни и хаотични", коментира пред Би Би Си Остап Сливнински, доцент в Лвовския университет, специализиран в литературата на Източна и Централна Европа.

Някои украинци дори наричат самата Русия "Мордор" - алюзия за мрачната земя във фантазията на Толкин.

Образите дават на украинците лесна за разбиране метафора за това, което се случва в реалния живот.

"Фантастичният свят има много ясен акцент върху това кое е добро и кое е лошо", обяснява Сливнински.

"Тези определения са нещо като евфемизми", добавя той. "По-добре е да наричаме руснаците "орки", отколкото с по-вулгарни думи".

Тенденцията се появява известно време след 2014 г. - годината, в която Русия анексира полуостров Крим, а подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха части от източния регион Донбас.

Що се отнася до руснаците - те пък често наричат украинците "елфи" - още една препратка към Толкин, с убеждението, че тези фини и красиви същества са въплъщение на слабост, включващо алюзии с женствеността.