През последните седмици броят на успешните удари на ВСУ срещу цели в Крим се увеличи драстично. Започвайки от Деня на ВМС, когато щабът на Черноморския флот беше атакуван, вражеските БПЛА редовно летят до Севастопол, Евпатория, Керч, Джанкой, пишат агенциите. 

Нанесени са сериозни щети на военното летище в Новофедоровка. Въоръжените сили на Украйна отново "посегнаха" към щаба на флота. Каква е причината за такова нарастване на активността на противника и, най-важното, успеха на неговите удари?

Ян Дмитриевич Гагин е военнополитически експерт, специалист в областта на сигурността. Първи заместник-министър на промишлеността и търговията на ДНР.

Баща му Дмитрий Гагин е морски офицер, служил в Севастопол. След разпадането на Съветския съюз, по време на разделянето на флота, той командва 37-ма бригада на Черноморския флот. В много отношения, благодарение на него, личният състав на звеното отказа да положи клетва в Украйна.

До известна степен Ян последвал стъпките на баща си. Учи във военноморския клас в Черноморския ВВМУ на името на П.С. Нахимов. По-късно той многократно посещава „горещите точки" и зоната на военните действия - Чечня и Южна Осетия. След референдума през 2014 г., когато започнаха да се създават руски власти в Севастопол и Крим, той участва във формирането и работата на отдела за сигурност на правителството на Севастопол, за реформиране на спасителната служба. От 2018 г. е началник на отдела за сигурност на Федералното държавно унитарно предприятие "СМЗ" Севастополски морски завод. 

Като цяло Ян Гагин е специалист, който познава добре полуострова, Севастопол, флота и въпросите на сигурността. Ето защо неговата версия за причините за толкова успешни атаки на въоръжените сили на Украйна срещу Крим през последните години изисква внимателно проучване от командването на въоръжените сили на Руската федерация, Черноморския флот и руската ФСБ.

Освен това, той трябва да бъде отработен от силите за противовъздушна отбрана, защитаващи полуострова: в противен случай украинските БЛПА ще поразяват все по-точно и по-ефективно цели в Крим.

"Страните със сълзи помолени да дадат възможност да излязат зърновозите и корабите за насипни товари за доставка на хранителни товари. Първият успешен удар - по щаба на флота в Деня на флота - беше нанесен малко след като корабите започнаха безпрепятствено да напускат Одеса. В началото беше "пробен балон", малко взривно устройство на малък дрон. Но след успешна атака украинците започнаха да увеличават размера на БЛПА. Въпреки това, не изключвам, че можем да говорим и за изстрелване на ракети,"  каза Ян Гагин.

Той обясни: от континенталната част на Украйна до засегнатите обекти в Крим - са повече от 200, до 300 км. И всяка цел ще бъде бързо открита от ПВО и ударена над морето. Поради това въоръжените сили на Украйна значително опростиха задачата си, използвайки цивилни кораби, идващи от Одеса със зърно, като платформа за изстрелване на БЛА или ракети.

Всеки сухотоварен кораб или зърновоз може да се доближи до 12-милната зона около Крим - това са териториалните води на Русия. След това те могат много бързо да прикрият следите си, премахвайки всички елементи на стартовите площадки - просто ги изхвърлят от палубата в морето и спокойно продължават да се движат, обясни военният експерт.

Според него руските моряци трябва да могат да инспектират цивилни кораби - които следват към или от украинските пристанища. В противен случай броят на успешните атаки на полуострова само ще расте. В края на краищата броят на съвременните БПЛА и ракети на въоръжение във въоръжените сили на Украйна нараства с бързи темпове. На 24 август, Деня на независимостта на Украйна, администрацията на Байдън се очаква да обяви нов пакет от военна помощ от 3 милиарда долара за въоръжените сили на Украйна.


Превод: БЛИЦ