След публикуването на видеоклипа с НЛО в САЩ, японските военни са се развълнували до такава степен, че са започнаха да съставят план в случай на война с пришълците, съобщават световните издания.

Първа версия. Нарушение на инструкциите

От гледна точка на реакцията на неидентифициран летящ обект, професионализмът на американските военни в случая се поставя под съмнение. Проблемът е, че публикуването на кадри от преследването на НЛО от изтребители на ВВС на САЩ издига въпроса защо изобщо се случва това?В случай на "среща" с нарушители на въздушното пространство, ВВС на САЩ и военноморската авиация на ВМС на САЩ имат ясни инструкции. Ако обект или група от обекти се намира опасно близо до кораба в териториални води или нарушава държавната граница по суша, не отговаря на искания за радиокомуникации, не променя курс или маневрира опасно, военните имат всички възможности да свалят нарушителя.

Това отличава не само американските, но и, например, руските военни - системата за противовъздушна и противоракетна отбрана работи изключително ефективно и открива дори малки обекти във въздуха. Ако дежурният счита, че обектът определено нарушава държавната граница, няколко изтребители се вдигат почти моментално, за да го прихванат.

Втора версия, земна

С помощта на филми и книги в САЩ публиката се е влюбила в подобни истории, въпреки че сравнително малко хора са готови да повярват в извънземните, които ни наблюдават, поне в сравнение с 80–90-те години на миналия век.

Но тук възниква друг въпрос. В продължение на десетилетия Пентагонът отричаше участие в инциденти с НЛО. Самата формулировка на въпроса за военните се е считала за обидна, въпреки че случаите, когато пилотите говорят за неизвестни светещи предмети, които ги придружават по време на полет или някъде другаде, са известни на целия свят.

През цялото това време военните отричаха аргументирано съществуването на НЛО като проява на извънземен живот, без значение каква биологична форма приемат.

Технологии

Въпреки факта, че вероятността от среща с технологично напреднала цивилизация е незначителна от математическа гледна точка, никоя страна на Земята просто не е готова за война с извънземни.

Някои учени смятат, че квантовата физика, която все още не можем да овладеем на Земята, не е нищо особено за технологично развитите цивилизации. Историята на конквистадорите и инките може да се повтори за човечеството.

В технологичен смисъл все още не сме на високо ниво, ние не можем да овладеем най-близките до нашата планета светове, а какво остава за битка с напреднали извънземни.

Версия трета, политическа

Големите и технологично напреднали държави не обичат да се поддават на истерия. Особено в труден момент, както сега, когато целият свят е затворен заради карантина и реагира на всяко странно явление с паника и срив на пазарите, почти сигурно никой не би искал да задълбава в темата с пришълците.

Но изграждането на собствена военна сила, при условие че е било забранено да се прави това в продължение на няколко десетилетия, е много по-вероятен вариант. В историята с американските НЛО, основната страна, която реагира, колкото и да е странно, не са САЩ, а Япония, близък техен съюзник.

Още през 2018 г. японските военни отричаха факта за съществуването на извънземни, но сега те действат диаметрално противоположно. Японският министър на отбраната Таро Коно вече е заявил, че би искал да проучи записите с инциденти, които Пентагонът официално призна.

След това е последвало още по-интересно изявление: страната ще изработи подробен план в случай на „среща“ с извънземните. Всъщност това може да означава, че всички ограничения, наложени на страната след Втората световна война, ще престанат да действат.

Още през 2017 г., в разгара на тестовете за балистични ракети в КНДР, японският министър на отбраната Томоми Инада бе заявил, че Япония има право да нанася удари по територията на други държави.

Предвид териториалните спорове между Япония, Китай, Тайван и напрегнатите отношения на КНДР и Китай със Съединените щати, всяка, дори фиктивна причина за собственото им подсилване може да се възприеме от японците като призив за действие.

Военните експерти отбелязват, че причината, поради която японците са готови да се подсилят с нови оръжия, може да изглежда нелепа, обаче отваря на Страната на изгряващото слънце перспективи за растеж.

Ако говорим за техническата страна на японското оръжие, което може да се използва за борба с извънземни, то в процеса може да бъде включена станцията за противоракетна отбрана Aegis Ashore, хиперзвуковите ракети, които в момента се разработват, както и новите есминци, и изтребителите F-35, които Япония, въпреки отказа от интервенция извън страната си, продължава да закупува по стотици единици годишно.

И това е само началния етап. Военният бюджет на страната вече нарасна до 50 милиарда долара през 2020 г. и всичко отива натам, че японците са готови да използват всякаква, дори най-незначителната причина за укрепване на военната си мощ. До какво ще доведе всичко това е твърде рано да се коментира.