Разследването на случая с изчезването на 3-годишната британка Маделин МакКан от хотелската стая на родителите й в португалски курорт през май 2007 г., което неотдавна приключи без резултат, а полицейските файлове от разследването бяха публикувани миналата седмица, сега отново може да бъде възобновено, съобщиха британските медии.
Поводът е появата на нови данни около Маделин, според които през юни миналата година португалски служители получили информация за случка в Амстердам. Тя стана известна едва в началото на тази седмица след разсекретяването на материалите от разследването. Според документите на полицията 41-годишната продавачка Ана Стам съобщила, че е разговаряла с момиченце на 3-4 години в Амстердам. То се представило като Мади, а когато жената го попитала за майка му, то казало: “Взеха ме от ваканцията ми”. Детето било в магазина заедно с мъж и жена и още две деца. След разкриването на тази информация, датираща от миналото лято, сега родителите на Маделин Кейт и Джери МакКан са наели частни детективи за разследване на новата следа, пишат медиите на Острова.
Според днешните публикации, които се позовават на свидетелски показания пред холандската полиция, детето влязло в магазина на Стам в началото на май 2007 г. заедно с един мъж, една жена и още две деца. Мъжът, който според Стам “не изглеждал свестен човек", вероятно говорел португалски, а жената говорела английски и споделила с продавачката, че заедно с мъжа й имат едни малък цирк във Франция. Според показанията на Стам тя се намирала в дъното на магазина, когато малкото момиче я доближило и попитало: “Дали не знаеш къде е моята майка?”. Когато продавачката й посочила жената, с която влязла в магазина, малката отговорила: “Тя не ми е майка”. Стам твърди в показанията си, че момиченцето “приличало твърде много” на изчезналата Маделин с изключение на цвета на косите. Показанията били изпратени на португалската полиция на 18 юни 2007 г., но не е съвсем ясно какви мерки са били взети, пишат днес британските вестници. /БЛИЦ