Северодонецк е изцяло под контрола на украинските власти, въоръжените сили поддържат отбраната. Това съобщи началникът на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай, предаде кореспондентът на Укринформ.

"Северодонецк е изцяло под контрола на украинските власти. Въоръжените сили държат отбраната, макар, че е много трудно. Разбираме, че руснаците са хвърлили всичките си сили за да превземат Северодонецк , или да обсадят цялата част от Луганска област, която се контролира от Украйна“, каза ръководителят на региона.

Той припомни, че в посока Луганск има 25 батальонни групи на руската армия и всяка от тях - до 500 души, т.е. - поне 10 хиляди, както и огромно количество техника. Гайдай уточни, че няма битки директно в град Северодонецк. Има битки в покрайнините, по-точно в селата-сателити близо до града.

Военен анализатор на Sky News: Северодонецк може да стане "втори Мариупол"

По неговите думи, стрелбата в Северодонецк се е увеличила няколко пъти и нашествениците може да направят пробив, но украинската защита е силна.

"Някъде те (нашествениците – бел. ред.) могат да успеят, но нашите момчета са много мотивирани, остават там, има оръжие. Вече се защитаваме точно три месеца. Ще продължим толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Гайдай.

Съобщава се още, че Луганска област е постоянно под обстрел от руската армия, много жилищни сгради, инфраструктурни съоръжения, учебни заведения и повредени болници са разрушени в региона.

Според ръководителя на Луганската областна държавна администрация доскоро в региона е имало около 40 000 цивилни, които са отказали да се евакуират.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!