Президентът Володимир Зеленски поиска от Генералния щаб да му докладва за ситуацията със забраната за пътуване на мъже в страната без специално разрешение и да не взема подобни решения без негово знание.

Това се казва във вечерното видеообръщение на държавния глава на 5 юли по повод решението на висшите военни, което предизвика буря от недоволство в страната.

Президентът отбеляза, че днес в обществото има много спорове относно решението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна да утвърди процедурата за получаване на определени разрешителни за военнообвързани, наборници и резервисти.

"Виждам, че има различни оценки за подобно решение, има неразбиране и дори възмущение в обществото. Възложих на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб и главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна да докладват всички подробности до мен по време на утрешното редовно заседание на Щаба на главнокомандващия... Моля оттук нататък Генералният щаб да не приема без мен такива решения“, каза Зеленски.

Битките за двата окупирани сега южни града - Херсон и Мелитопол - ще бъдат решаващи във войната с Русия. Това мнение изрази военният експерт, офицер от Армията на отбраната на Израел Игал Левин в ефира на украинското Радио НВ.


"Основните битки ще се развиват на юг, разбира се, за Херсон и Мелитопол. Това е ключът към бъдещето в тази война - колко години ще продължи и така нататък. Ако Украйна може компетентно да използва оръжия, ако има значителни успехи в Украйна и освободени големи територии, това радикално ще промени отношението на Запада, и подхода на Русия, и нивото на колаборационизъм на тези, които се срещат с цветя - предатели. Това ще се отрази на всичко като цяло, " експерт смята.

Левин не е съгласен с твърденията, че така наречената битка за Донбас ще бъде решаваща във войната. 


„Водят се големи битки, но това не са битките, които определят бъдещето на цялата пълномащабна руско-украинска война. Херсон, Мелитопол са ключови градове. И като цяло – югът. Защото югът е едновременно заплаха за Крим и стесняващ се фронт. Украйна ще може да покаже, че може да върне своите територии, включително градове", каза той.


Mash съобщава за нападение срещу военна част в руския граничн град Клинци (Брянска област). Според портала атаката е станала рано сутринта. Местните жители са чули картечен огън.

Очевидци разказват, че двама от нападателите са били облечени в тъмночервени дрехи, единият в черни, а лицата им са били с маски.

Един от престъпниците е ранен от ответен огън. Извършителите са успели да избягат и в момента се издирват.

В района на Славянск се водят мощни позиционни боеве. Очевидци споделят кадри, на които се виждат последствията от атаки срещу военни цели. Това е втората поредица от удари днес.

 

Въоръжените сили на Украйна отблъснаха настъплението на противника в района на Сосновка в Харковска област и Краснополие на славянското направление. 


Руските нашественици съсредоточиха силите си за овладяване на магистралата Бахмут-Лисичанск.


Това се съобщава в поредната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.