Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди информацията за забраната за напускане на местоживеенето на мъжете в наборна възраст без разрешението на военния комисар, предава УНИАН.

Както се посочва в съобщението на ведомството във Фейсбук, нормата на закона "За военния дълг и военната служба", който е в сила от 1992 г., предвижда, че във военно време е забранено за наборници, военнослужещи и резервисти да напускат местоживеенето си без разрешението на началника на съответния териториален център за комплектоване и социално подпомагане.

Украинската агенция отбелязва, че тази новина е предизвикала възмущение сред потребителите на социалните мрежи, тъй като не е ясно как изобщо трябва да работи това правило и законно ли е такова ограничаване на правата на хората.

"На крепостните вече е забранено да напускат града без разрешението на господарите. Но господата също могат да отидат в Лугано, за да си почиват", "Тоест, съпругът вече не може да заведе семейството си в друг град? Благодаря ви, страхотни новини, особено за жителите на окупираните територии или тези под заплаха от окупация", "Разбирам, че войната изисква определени ограничения, но това вече не е ограничаване на правата, а пълното им отнемане. Много нелепо решение, което само ще има негативни последици“, пишат в социалните мрежи, цитирани от УНИАН и Фокус.

"За да рационализира регистрацията на преселилите се лица, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна разработи процедура за даване на разрешение на граждани на Украйна, които са регистрирани в ТЦК и съвместното предприятие, да пътуват извън мястото на пребиваване (място престой) от момента на обявяване на мобилизацията и във военно време. Разрешението се издава от 30 дни до година в зависимост от категорията на субекта", се казва в доклада.

От Генералния щаб съобщиха още, че се обмисля допълнително уточняване на въпросите за движението на лица, които системно преминават административни граници поради служебна или лична необходимост.

Междувременно стана ясно, че от 1 октомври 2022 г. в Украйна жените от определени специалности ще бъдат поставени на военен отчет.