Попълнете търсена ключова дума или фраза

Земята ще загине заради ЦЕРН. Британски космолог разказа как колайдера като черна дупка може да погълне планетата

https://blitz.bg/svyat/zemyata-shche-zagine-zaradi-tsern-britanski-kosmolog-razkaza-kak-kolaydera-kato-cherna-dupka-mozhe-da-poglne-planetata_news631409.html Blitz.bg Лондон, Великобритания 06 Окт. 2018, 23:00 12507 прочита 0 коментара
Действието на Големия адронен колайдър е способно да погуби Земята, но много учени предпочитат да мълчат за рисковете, които той крие. Това разакзва в книгата си On the Future: Prospects for Humanity британският космолог Мартин Рийс. Според него действието на колайдъра може да доведе до формиране на черна дупка или да превърне Земята в свръхплътна сфера с диаметър около 100 метра.

"Възможно е да се образува черна дупка, която ще погълне в себе си всичко, което я обкръжава. Друга, същото толкова плашеща възможност е, че елементарните частици или т. нар. кварки могат да се превърнат в странни обекти. Само по себе си това е безобидно, но според една от хипотезите този вид обекти могат да се трансформират в различни форми и по този начин да преобразуват Земята в свръхплътна сфера с диаметър от сто метра", смята ученият 

По думите на Рийс има и трети вариант. Заради работата на колайдъра да се стигне до поглъщане на самото пространство и тогава наистина катастрофата ще придобие вселенски размери. 

Сътрудниците на ЦЕРН, които провеждат експерименти, не са съгласни с мнението на космолога и смятат, че колайдърът не представлява опасност за живота и съществуването на Вселената. 

По-рано за опасностите, които носи колайдъра, предупреди и знаменитият британски физик Стивън Хокинг, който почина тази година. 
Мартин Рис е английски космолог и астрофизик. Той е професор в университета в Кеймбридж и член на Палатата на лордовете, автор е на хиляди научни публикации, повечето от които по астрофизика и космология. Автор е на осем книги.

Превод и редакция: БЛИЦ

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам