В италианския град Абруцио лекари помолиха пациентка да сготви традиционно национално ястие по време на операция за отстраняване на мозъчен тумор. 

Това всъщност е много странен, но и действащ начин за проследяване състоянието на болния. 

60-годишната италианка, чието име не се съобщава, станала неотдавна пациентка на неврохирургията. Лекарите отстранили тумор от лявата част на мозъка, която отговаря за речта, а също и за движението на дясната част на тялото. 

Затова и медиците трябвало да проследяват през цялото време как се чувства болната. В замяна на традиционните методи за диагностика жената избрала именно кулинарията. 

За първия час на операцията пациентката успяла да приготви 90 пълнени маслини по асколански.

Зелените маслини първо се пълнят с кайма, след което се панират в яйце, галета и брашно. 



Хирургът Роберто Тригнани разказва, че всичко минало успешно, а самото кулинарно шоу в операционната не го смутило по никакъв начин. 

"Този метод ни позволява да проследяваме за състоянието на пациентката, докато работим с функционалните блокове на мозъка й и ако нещо сме засегнали, да коригираме действията си веднага", разкрива лекарят. 

По думите на Тригнани той е провел вече над 60 подобни операции. 

И все пак признава, че още никога не е бил свидетел на това някой да готви, докато му оперират мозъка. 

Превод БЛИЦ