58-годишна жена е развила рядко заболяване на мозъка вследствие на прекарана коронавирусна инфекция, съобщават американски лекари, цитирани от Independent. Лекарите, които лекуват 58-годишна пациентка в болницата в Детройт, щата Мичиган, съобщават, че жената е развила развила остър некротизиращ енцефалит - болест на централната нервна система, който иначе засяга най-вече малки деца.
 

Според медицинския доклад на медиците, публикуван в Radiology, жената е била служител на авиокомпания, и е била в добро здраве, без придружаващи заболявания. Пристигнала е в болницата след тридневни оплаквания от висока температура, кашлица и треска.
 
След като първоначално е дала отрицателен резултат за познатите типове грип, жената е дала положителна проба за COVID-19.
 
След влошаване на състоянието й и подробни изследвания чрез ядрено.-магнитен резонанс, лекарите откриват множество аномалии в центрове на мозъка, които контролират съзнанието, усещането и паметта.
 
Острият некротизиращ енцефалит се среща изключително рядко при възрастни хора, и е свързан с лоши клинични прогнози.
 
Счита се, че този случай е първият регистриран медицински случай на доказана връзка между пораженията в мозъка вследствие на коронавирусната инфекция.
 
„Всички лекари, които се грижат за болни от коронавирус, трябва изкъсо да следят техния ментален статус. При наличието на връзка между поражения в мозъка и COVID-19, трябва да мислим как може да се лекуват такива пациенти по-ефективно", съобщава д-р Елиса Фори, невролог, който участва в поставянето на диагнозата на пациентката.
 
"Усложненията от коронавируса могат да бъдат всякакви и напълно унищожителни", казва д-р Фори.