Президентът Доналд Тръмп обяви нови насоки на федералните власти в петък, които препоръчват, но не задължават американците да носят покрития за лице, когато са на публично място, за да помогнат в борбата с разпространението на новия коронавирус.

Президентът веднага каза, че няма намерение сам да следва този съвет, казвайки: „Избирам да не го правя“.

Новото ръководство на Центровете за контрол и превенция на заболяванията насърчава хората, особено в райони, засегнати силно от разпространението на коронавирус, да използват покрития като тениски, бандани и немедицински маски, за да покрият лицата си, докато са на открито.

Президентът се освободи от собствените насоки на администрацията си, като заяви, че не може да си представи, че ще покрие лицето си, докато седи в Овалния кабинет и поздравява световните лидери.

"Това е препоръка, те я препоръчват," просто не искам да нося такава.

Световната здравна организация не е излизала с призив за масово носене на маски, въпреки появилите се такива публикации в българските медии.

"Световната здравна организация все още официално препоръчва използването на маски само за болни хора или тези, които се грижат за някой, който е болен. 

Държавите, които сами си преценят, могат да поискат обществото да носи маски, но доказателства липсват, че има някакъв ефект от това, заяви изпълнителния директор на СЗО Майк Райън.