Обстановката в Северна Сирия се промени от дребен факт, чието значение тепърва ще нараства: След като превзе градчето Тадеф на 1 км южно от Ал Баб, сирийската правителствена армия влезе в жестоки двудневни стълкновения с протурските сили на Свободната сирийска армия (ССА), чийто смисъл стана ясен вчера.
В понеделник съветник на турския президент побърза да заяви, че Турция ще приключи операцията в Сирия едва след като овладее град Манбидж, но Дамаск не се впечатли. Без да губи набрания темп, настъпващата на изток сирийска армия решително зави на север, прегази позициите на ИД и се съедини с разположението на кюрдите. Сега Манбидж остава в полосата за настъпление на сирийската армия и ще го последва съдбата на Ал Баб.
 
Този тактически успех вероятно ще има стратегически последствия, защото Турция вече няма никакъв териториален контакт с ИД. Отсега всички твърдения, че Анкара снабдява терористите с оръжие в замяна на нефт, се превръщат в безпочвени слухове.
 
Сега протурските формирования на Свободната сирийска армия (ССА) и турската войска вече не могат да навлизат в Сирия, без да атакуват сирийската правителствена армия или Сирийските демократични сили (SDF) начело с кюрдите. Това би противопоставило Анкара на Москва или Вашингтон.
 
С изключение на несбъднатите планове относно Манбидж, Анкара постигна заявените си цели да овладее ивица с ширина 90 км от територията на Сирия, граничеща с Турция. Първоначално в плановете влизаше и град Алепо, но Москва охлади тези амбиции.
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ