Разгневени жители на гръцкия остров Лесбос попречиха на превозващ мигранти кораб на неправителствената организация „Маре либерум“ да пусне котва в пристанището Митилини, съобщи ДПА.

Групата от около 50 души се събра на кея, викаше обидни думи по екипажа на кораба и скандираше корабът да напусне. Накрая корабът се върна в открито море.

„Маре либерум“ заяви, че през последните дни нейни служители са били подложени на нападки от жители на Лесбос, където напрежението расте след решението на Турция в петък да отвори границите си към Гърция за бежанци и мигранти. Оттогава броят на пристигащите на гръцките острови мигранти рязко се покачи. Само през уикенда там пристигнаха 900 мигранти.

През последната седмица редица журналисти и служители на НПО са били подложени на словесни и физически нападки в Лесбос от местни жители, които ги обвиняват, че насърчават пристиганията на мигранти и бежанци.

В момента най-малко 20 000 души са събрани в катастрофално пренаселени мигрантски центрове на остров Лесбос. Повече от 20 000 други мигранти са разпределени на съседните острови Самос, Кос, Лерос и Хиос в центрове, предвидени за не повече от 6000 души.

Заради кризата, Европейската комисия подготвя нова допълнителна помощ от 500 милиона евро за сирийските бежанци в Турция, както и редица други мерки, за да облекчи напрежението с Анкара, съобщи източник от ЕС за „Франс прес“.

Отпускането на 500 милиона евро е в допълнение към 6-те милиарда, отпуснати в рамките на сключено през 2016 г. споразумение за финансиране на програмите, изпълнявани от неправителствени организации в полза на около 3.7 милиона сирийски бежанци в Турция, обясни източникът.

Европейската комисия предлага освен това да улесни издаването на визи на турски граждани.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел съобщи в сряда по време на визитата си в Анкара, че е деблокирана спешна помощ от 170 милиона евро „за най-уязвимите в Сирия“. Това финансиране не се включва в 500-те милиона помощ за бежанците.

От 6-те милиарда помощ вече са отпуснати 4.7 милиарда, а 3.2 милиарда от тях вече са изплатени, според Европейската комисия.

Тези мерки целят да успокоят Анкара, която реши да пусне мигранти и бежанци, които са на нейна територия, към Европа, за да получи нова подкрепа от ЕС.