Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал е получил за сътрудничеството си с МИ6 90 000 долара. Това става ясно от книгата на журналиста от Би Би Си Марк Урбан The Skripal Files („Досиетата на Скрипал“), която по ирония на съдбата излезе в същия ден, в който Холандия заяви, че спецслужбите на страната са предотвратили руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. По-късно САЩ предявиха обвинения в хакерство към седем руснаци, четирима от които бяха същите, задържани в Хага. Някои от тях се свързват с отравянето на Скрипал.

В книгата си Урбан подробно описва съвместната работа на ексътрудника на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ с британските служби, неговата размяна с руски агенти, както и оставянето му в Солсбъри.  В основата на произведението са залегнали разговорите на Урбан със самия Скрипал, както и сведения, получени от многобройни източници от английските силови ведомства, пише руската служба на Би Би Си. Журналистът разказва, че преди няколко години решил да напише книга за шпионската война между Русия и Запада, и Скрипал трябвало да стане един от нейните герои. Урбан допълва, че опитал да се срещне с разузнавача и след случая в Солсбъри, но той отказал.

Както и много други сътрудници на разузнавателното управление, Скрипал се отнасял скептично към новата демократична власт на Русия. След разпада на Съветския съюз той отказал да положи клетва пред новата си родина. През 1992 г. Скрипал дори подал молба за напускане, но тя не била приета, тъй като до навършване на пенсионна възраст напускането на разузнаването било практически невъзможно. Опитвайки се омилостиви разочарования сътрудник, ръководството на ГРУ решило да го изпрати на служба в Испания. Там Скрипал работел под прикритие - като служител на руското посолство. През 1996 г. в края на тригодишния си мандат в европейската страна руският шпионин вече сериозно мислел как да устрои бъдещия си живот извън разузнаването и извън пределите на родината си, пише Урбан.

Една от идеите му била да започне свой бизнес в Испания, като разглеждал варианта да построи хотел в Малага. Точно по това време агент на МИ6 му предложил сътрудничество с британските власти. Авторът на книгата нарича този агент Ричард Багнал, но посочва, че това не е истинското му име. Скрипал се съгласил, разчитайки на това, че британците ще му помогнат да започне нов живот. И така през последните месеци на испанската си командировка Скрипал лично се срещал с агента на МИ6 и му предавал секретни сведения, посочва BBC.

МИ6 обаче имало свои планове – британското разузнаване искало руският шпионин да се върне в страната си и да продължи сътрудничеството си с Лондон, издигайки се кариерно в ГРУ. Скрипал отхвърлил направеното му предложение и връщайки се в Москва, прекратил контактите си с агента на МИ6.

След няколко месеца обаче Скрипал решил да възобнови сътрудничеството си с британското разузнаване. Бидейки действащ сътрудник на ГРУ, той прекрасно разбирал, че е изключително рисковано да се среща лично с агента на МИ6. Затова руският разузнавач решил да предава секретните сведения чрез съпругата си, разкрива книгата на журналиста от Би Би Си. Когато тя пътувала заедно с дъщеря си на почивка в Испания, мъжът й й давал книга, обяснявайки, че това е подарък за приятел. В действителност книгата съдържала записки, нанесени със симпатично мастило (смес от мляко и лимонов сок). Пред журналиста Урбан ексшпионинът обяснил, че жена му не знаела какво точно пренася и кой е този „приятел на семейството“. „В това обаче трудно може да се повярва, тъй като в замяна на „книгите“ агентът давал на съпругата пачки с пари“, констатира в книгата си журналистът. По-късно, когато се пенсионирал, Скрипал решил, че рискът е намалял и започнал лично да се среща със сътрудника на британското разузнаване в Испания.

За предадените на МИ6 секретни сведения руският шпионин спечелил 90 000 долара. „Скрипал продавал тайните евтино – по 3000 долара за порция. Толкова стрували и „книгите“ от жена му, както и предадените лично от него материали“, пише Урбан.

Източник: "Монитор"