Лекарят от Главното разузнавателно управление на Русия Александър Мишкин, когото Великобритания посочи като втория отровител на бившия двоен агент Сергей Скрипал, през 2014 година е бил удостоен със званието „Герой на Русия”. Това се посочва в разследването на Bellingcat и The Insider.

По-рано двете издания разпространиха информация, че с висша награда е бил удостоен и съучастникът му Анатолий Чепига.

Мишкин получил псевдонима си, след като пристигнал в Москва. Той е роден на 13 юли 1979 г. в Архангелска област. След като завършва военно-медицинската академия в Санкт Петербург.

Репортер е посетил родното село на Мишкин в Архангелска област. Той е разговарял с няколко човека, които са разпознали мъжа на публикуваните от Лондон фотографии, където военният лекар бе представен като Александър Петров.

Най-малко петима души са разказали, че преди няколко години Мишкин е бил удостоен със званието „Герой на Русия”. Един от тях твърди, че баба му има снимка, на която президентът Владимир Путин му стиска ръката по време на награждаването. В родното му село се говори, че той е удостоен с наградата или заради присъединяването на Крим, или заради спасението на бившия президент на Украйна Виктор Янукович.
 
Bellingcat не разполага с документ, който потвърждава награждаването на Мишкин. Но в това нямало нищо необичайно, тъй като често подобни укази се засекретяват, пише в разследването.

Като потвърждение на награждаването на Мишкин и Чепига, според Bellingcat, може да се смята фактът, че през 2014 г. двамата са станали собственици на апартаменти в Москва на стойност 350 000 и 500 000 евро. Авторите на разследването предполагат, че военните са получили жилищата като материална премия към наградата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ