Отряди за самозащита в Малави са убили от миналия месец шестима души, които местни жители подозирали, че са пили или са се опитали да пият човешка кръв при ритуали с черна магия, съобщи днес полицията, цитирана от агенция Франс прес и vesti.bg.

В Малави, където магьосничеството е широко разпространено и в него се вярва силно, а образователните стандарти са ниски, слуховете за „вампирска“ дейност се подхранват редовно.


Шестимата са убити при три отделни инцидента в района около планината Мулание в южната част на страната. Последното нападение е станало в неделя, когато ядосана тълпа преби двама души до смърт, тъй като „подозирали, че двете жертви били кръвопийци“, заяви говорителят на полицията Джеймс Кададжера.

Жертвите пътували, за да отидат да се молят в планината, когато били заловени от войнствена тълпа, докато преминавали през село.

При друг инцидент местен старейшина е бил убит от група, която го обвинила в съучастничество с хора, заподозрени в консумация на човешка кръв, разкрива Кададжера.

„Няма никакви доказателства за съществуването на кръвопийци

... обвиняваме отделните общности, че са взели закона в свои ръце“, каза говорителят на полицията, добавяйки, че местните са нарочили жертвите, защото вярвали, че търсят кръв за различни ритуали. „Няма никакви доказателства, че съществуват кръвопийци, употребяващи човешка кръв, никой не се е оплакал в полицията“, категоричен беше Кададжера.

Повече от 100 полицаи са изпратени в региона, в отговор на убийствата.

През 70-те години на миналия век правителството на бившия диктатор Хейстингс Камузу Банда беше обвинено

в убийството на дузина жители на предградие на южния град Блантайър, за да изпрати кръвта им в Южна Африка в епохата на апартейда.

Въпреки, че виновникът е заловен и пратен в затвора за цял живот, убийствата все още преследват Малави. Въпросът за вампирите е особено чувствителен за властите в страната. През 2003 г. полицията арестува радио журналист заради интервю с човек, който твърди, че селото му е било посетено от вампири, пиещи човешка кръв. По-късно журналистът е освободен.

Преди време правителството беше принудено да отрече, че си сътрудничи с международни благотворително организации, за да взема кръв от бедни селяни в замяна на храна.