В събота Русия заяви, че е изгонила двама служители от американското посолство през юни след подобна „недружелюбна“ постъпка от страна на Вашингтон, предава Reuters, цитиран от "Фокус". 
Служителят на Държавния департамент е ударен в лицето от руски милиционер на 6 юни, но едва сега това се обявява публично. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви пред репортери, че нападението се е случило извън  посолството на САЩ в Москва.Той смята, че служителят им е провокиран, след като и друг път е оказван тормоз върху персонала на посолството им.

"Единият от изпъдените дипломати е бил замесен в инцидент с руски полицай край входа на американското посолство в Москва", се съобщава в изявление на Министерството на външните работи на Русия. 

Другият дипломат също е бил „служител на ЦРУ“, се уточнява в изказването. 

„Ние се надяваме, че във Вашингтон ще осъзнаят цялата порочност на агресията срещу Русия. Ако там решат да тръгнат по пътя на ескалацията, няма да бъдат оставени без отговор“, допълват от ведомството. 

САЩ изгониха двама руски служители на 17 юни в отговор на нападение на руски полицай срещу американски дипломат в Москва по-рано същия месец.