Бившият командир на ВДВ, депутат от Държавната дума на Руската федерация Владимир Шаманов назова коя е основната грешка на руските войски в Украйна. 

Според него мнозина са смятали, че Русия ще бъде посрещната с цветя, но се случило обратното. Генералът смята, че процесът на демилитаризация на страната може да отнеме до 10 години, а денацификацията – до 40, пишат руски медии. 

Владимир Шаманов припомни, че от съветско време в Украйна има много военни учебни заведения. След разпадането на СССР киевските власти успяват да спасят много от тях, така че те формират основата на украинската армия. Днес преодоляхме този компонент, но има още много да се направи“, каза Шаманов в интервю в YouTube.

Според генерала най-трудният въпрос за прогнозиране е бъдещето на Украйна. Шаманов смята, че демилитаризацията на страната може да отнеме пет до десет години. В същото време ще бъде много трудно да се получи власт, която да не бъде изцапана от неонацисти.„Ще има много дълъг период от време, в който ще присъстваме само ние. Защото е необходима пълна демилитаризация на Украйна, а това не е лесен въпрос, който ще отнеме от 5 до 10 години. И второто е денацификация, която ще върви успоредно. Формирането на правителство, което не се е цапало с тези неонацисти и това ще бъде трудно да се направи “, каза той.

В същото време Шаманов не вижда Украйна като част от Русия. „Честно казано, трябва ли ни? Ако тези две явления не се случат, тогава нямаме нужда от това “, добави той. По-рано Шаманов каза, че след ликвидирането на Донбаската групировка на въоръжените сили на Украйна, Одеса ще стане следващата цел за руските войски. Той обобщи и резултатите от първия етап на спецоперацията.
„Сега те са изправени пред задачата да поемат контрола над административните центрове и да поддържат мирно гражданско самоуправление. Напредъкът на руските войски беше възпрепятстван от естеството на операцията - войските се опитваха да избегнат смъртта на цивилни и затова се забавиха близо до Мариупол и Волноваха “, обясни Шаманов.

Генералът подчерта, че са преодолени много проблеми с настъпването на войските, но възникват нови трудности, свързани с удължаването на маршрутите за доставка на боеприпаси и провизии.

Своята гледна точка изрази и председателят на Комитета по отбрана на Държавната дума генерал-полковник Андрей Картаполов. Според него специалната операция на Русия за защита на Донбас може да приключи след окончателното превземане на Мариупол. Подобно мнение споделя и френският генерал, бившият ръководител на френската военна мисия в ООН Доминик Тринкуан. Той заяви, че руската армия има предимство и побеждава Украйна в Донбас в краткосрочен план. Тринкван отбеляза, че това по-специално се доказва от окончателното падане на Мариупол.


Превод: БЛИЦ