Говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат отбеляза, че броят на такива снаряди в Руската федерация е неизброим и те им струват по-малко от производството на нови ракети. 

Украинските защитници също имат този тип бомби, но в по-малък мащаб, пише Фокус.

Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, обясни защо руснаците започнаха да използват по-често авиобомби по време на атаки срещу украински градове. 

Според него Руската федерация има огромен запас от авиобомби и е много по-лесно и по-евтино да ги преработи в управляеми ракети, отколкото да произвежда нови ракети.

Руските окупатори имат способността да хвърлят бомби на разстояние от 50 и повече километра, като по този начин дори не се доближават до границата. Ето защо, както отбеляза говорителят на въоръжените сили на въоръжените сили на Украйна, тя трябва да получи средства, които биха могли да поразят самолети, които стрелят снаряди.

„Това са нови предизвикателства и заплахи за нас. Както виждате, в тази война се появяват все повече и повече нови оръжия, които започват да се използват активно. Това са дронове камикадзе и много други. Вече видяхме какви въздушни бомби има в Изюм и в Мариупол“, каза Юрий Игнат.

От първите дни на войната врагът използва свободно падащи бомби, но след това западните партньори започнаха да доставят на Украйна ефективна противовъздушна отбрана и тези удари спряха.

„В момента Руската федерация е принудена да премине към далечен обсег. И това са нови предизвикателства за нас. Все пак руснаците имат достатъчно бомби FAB-500. Те се нуждаят от минимално усъвършенстване, инсталиране на крила и дори примитивна навигационна система и по този начин те стават плановици“, казва Юрий Игнат.

Въоръжените сили на Украйна също имат бомби от този тип, но броят им е несравним с руските.

На 7 март беше съобщено, че украинската армия е получила високоточни бомби JDAM-ER. Максималният обсег на авиационна бомба е 72 км. Благодарение на много по-мощната бойна глава Въоръжените сили на Украйна ще могат да унищожават по-големи обекти като мостове или укрепления.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук