Току-що стана известно, че подразделения на руските сили са предприели поредица от атаки на летище Гавришовка във Виница.

То служи едновременно като гражданско летище и като база на 456-та отделна смесена авиационна бригада, както и като база за самолети Ан-26, Ан-24 и хеликоптери Ми-8.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че летището край Виница е напълно разрушено след ракетната атака на руските нашественици.

„Току-що ме информираха за ракетна атака срещу Виница – 8 ракети. Нашата мирна Виница никога не е заплашвала Русия по никакъв начин. Ракетната атака е жестока, цинична, летището е напълно разрушено.

Те продължават да унищожават нашата инфраструктура, нашият живот, който сме изградили, нашите родители, нашите баби и дядовци, поколението украинци. Всеки ден повтаряме: Затворете небето над Украйна 
за всички руски ракети, за руската авиация, за всички тези терористи. Направете хуманитарна въздушна зона без ракети, без авиобомби. 

Ние сме хора и ваш хуманитарен дълг е да защитавате хората и вие можете да го направите. Ако не направите това, не ни давайте самолети, за да се защитим, тогава може да се направи само един извод - искате ние да бъдем убивани много бавно. Това е отговорност на политиците по света, и западните лидери. От днес и завинаги“, каза Зеленски.


В същия ден, 6 март, президентът на Украйна проведе телефонен разговор с американския лидер Джо Байдън. Страните обсъдиха въпроси за сигурността, финансовата помощ за Украйна и продължаването на санкциите срещу Русия. Разговорът продължи около половин час. Все още не е известно за какво са се договорили страните.

Припомняме, че на 17 февруари Донецката и Луганската народни републики обявиха влошаване на ситуацията и започна евакуация на цивилни.

На 21 февруари лидерите на републиките в Донбас се обърнаха към руския лидер Владимир Путин с молба за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР. Държавният глава проведе заседание на Съвета за сигурност, след което подписа два указа  за признаване на републиките. Подписани са и споразумения за приятелство и сътрудничество с независимите Донецка и Луганска народни републики. Държавната дума и Съветът на федерацията ратифицираха тези споразумения.

На 23 февруари ръководителите на ДНР и ЛНР  се обърнаха  към руския президент Владимир Путин с молба да помогне за отблъскване на агресията на Украйна, за да се предотврати хуманитарна катастрофа и цивилни жертви. На 24 февруари руският лидер се обърна към нацията и обяви началото на войната в Украйна.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!