Китайски учени създадоха най-модерния радар - "око на водно конче". Той ще наблюдава Тайван, където се раждат опасни тайфуни и откъдето може да бъде изстреляна балистична ракета към континентален Китай, предава "Труд" .

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) обяви, че е разположила стелт изтребител Chengdu J-20 в зоната за идентификация на китайската противовъздушна отбрана, за да „проследява“ чуждестранни военни самолети. Съобщението се появи на 15 август в China Daily, официалният вестник на армията. Посочено е дори името на пилота - Янг Чунлей.

На статията в официалния вестник обърнаха внимание анализатори на американската военна агенция Janes. Експерти отбелязват, че Пекин за първи път призна, че изтребителите Chengdu J-20 летят в зоната на противовъздушната отбрана, за да наблюдават военни самолети на други страни.

Китайският самолет може да се използва за откриване на изтребители F-35 на Lockheed Martin, експлоатирани от САЩ, Япония и Южна Корея. Търсенето и идентифицирането на стелт самолети е уникална функция. Фактът, че Chengdu J-20 има такава опция, не беше известен дори на американците.

Chengdu J-20 е способен да „вижда“ стелт самолети благодарение на бордовия радар с активна фазирана антенна решетка (APAR). Това е най-модерният радар, който може изключително бързо да променя параметрите на излъчване - посока, честота и фази.

Радарът използва голям брой автономно управлявани малки единици, комбинирани в антенна решетка. Всеки антенен блок се управлява автономно, което прави възможно синтезирането на различни фазови лъчи. Електромагнитните вълни, излъчвани от всеки елемент на антената с фазирана решетка, се синтезират в "детекторни лъчи" на принципа на интерференцията.

Външно такъв радар прилича на очите на водно конче или пчела. Благодарение на скоростта на промяна на параметрите на сканиране, такъв радар е в състояние да улови няколко цели наведнъж. В допълнение, оборудваният с APAR радар има обхват на откриване, който е почти 30% по-голям от този на "конвенционален" механичен сканиращ радар.

И то с максимална прецизност. Важно е, че радарът за Chengdu J-20 е проектиран и произведен изцяло в Китай от China Electronics Technology Group Corporation (CETC).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук