Украинските сили трябва да отговорят на Русия за скорошната ракетна атака. Те трябва да ударят самата Московия, а също така да отидат в Крим. Освен това, това е не само необходимо, но и възможно преди Нова година.

За това говори политологът и икономист Олег Соскин в новия брой на предаването „Аргумент“, цитиран от УНИАН.

"Да нанесеш такъв сериозен удар по енергетиката, по генераторните мощности - това трябва да е меко казано такава мърша! Това са серийни убийци! Ще удрят на всеки 10 дни. Имат ракети за това. Произвеждат Х-101, те също произвеждат малко" Калибър"И други. Освен това те откраднаха много необходима електроника, има доставки, дори от западни страни. Тяхната задача (Песков го потвърди) е, че трябва да постигнат целите си. Въз основа на това аз смятам, че е необходимо да ударим Московия“, казва Соскин.

Според него въоръжените сили на Украйна трябва преди всичко да унищожат левобережната „торба“ на нашествениците в Херсонска област и да навлязат в Крим."

"Имаме артилерия. HIMARS нанася удари от Херсон до Армянск. Има и други снаряди, Екскалибур и други. Имаме достатъчно средства, никой не крие това. Това е предимството на Украйна днес: днес Украйна има огнева мощ",  казва експертът.

Той отбеляза, че украинската артилерия вече частично блокира Армянск с артилерия и руснаците не могат да вкарат там резерви.

"Остава много малко време. Смятам, че е необходимо да се влезе в Крим преди нова година. Ако въоръжените сили на Украйна влязат там, тогава цялата система се разпада, ще започне колапс за Путин. Защото Кримският полуостров е свещена точка за него, за цялата терористична машина", казва Соскин.

На 23 ноември Русия извърши нова масирана атака. ПВО унищожи 51 от около 70 крилати ракети. В много региони имаше аварийни прекъсвания на тока и те останаха без топлоснабдяване и водоснабдяване.

Както заяви министърът на енергетиката Херман Галущенко, на 24 ноември е имало спиране на тока в енергийната система на Украйна.

По-рано генералът заяви, че Украйна може да освободи окупирания от Русия Крим още през следващата година.

Напоследък в окупирания Крим се наблюдава активно движение на колони руска военна техника от окупираната Херсонска област в посока Кримския мост.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук