Градът, от който са членовете на украинския мъжки дует "Творчи", представил Украйна на конкурса "Евровизия", бе подложен на руски обстрел точно по времето, когато в Ливърпул течеше големият финал, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на местните власти.

При ракетен удар е бил поразен склад на компании и на религиозна организация в Тернопил. Двама души са били ранени, казаха местните власти в Телеграм.

Мелинда Саймънс, британският посланик в Киев, похвали "Творчи" за тяхното представяне на "Евровизия". "Тяхното изпълнение беше брилянтно. И затрогващо тъй като техният университетски роден град Тернопил беше атакуван от руски ракети тази вечер", написа тя в Туитър.

"Творчи", които са електропоп дуо, изпълниха парчето "Heart of Steel", вдъхновено от съпротивата на украинските сили в стоманодобивния комплекс "Азовстал" в град Мариупол. Песента се класира на шесто място.

"Творчи" е съставено от украинец и нигериец, пребиваващ в Украйна. 

Украйна спечели миналогодишното издание на "Евровизия" с парчето "Стефания" на групата "Оркестър Калуш". Заради войната тя не можа да организира конкурса тази година и той се провее в Ливърпул, във Великобритания, чийто представител остана на второ място в надпреварата миналата година.

Първата награда беше спечелена от представителката на Швеция Tattoo.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук