Българка е сред представителите на Чехия на Евровизия 2023. Групата VESNA, в която участва българката Танита Янкова, ще изпълни песента “My Sister’s Crown” в Ливърпул. Песента съчетава четири езика – български, украински, чешки и английски.

“Концепцията на песента е свързана със славянските традиции. Всички ние идваме от различни държави – три от нас са родени в Чехия, Танита е от България, а останалите момичета са от Русия и Словакия. Това създава изключително силна връзка между нас, защото сме обединени от славянския език”, споделят момичетата от групата.

VESNA спечелиха националната селекция на Чехия с огромна преднина, побеждавайки артист с награда “Оскар”. Групата е сформирана преди 6 години и има 2 издадени албума. В своето творчество те съчетават елементи на модерния поп и традиционния фолклор, съобщава БНТ. 

Чешката група ще вземе участие в първия полуфинал на Евровизия 2023, който ще се проведе на 9 май. Всички българи в чужбина ще могат да подкрепят VESNA и българката Танита Янкова в гласуването по време на шоуто.

Евровизия 2023 ще се проведе на 9, 11 и 13 май в Ливърпул, Великобритания и се очаква да има над 160 милиона зрители.

Двата полуфинала и големият финал ще бъдат излъчени на живо в YouTube канала на конкурса от 22.00 часа българско време.

България няма да участва на следващия песенен конкурс Евровизия през 2023 г., тъй като на БНТ не й стигат парите. Решението е на Управителния съвет на обществената телевизия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук