През деня в Бахмутското направление Силите за отбрана отблъснаха над 10 атаки на руските войски в района на Клещиевка.

Както съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във вечерния доклад, през деня са възникнали 30 военни сблъсъка. Оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка, пише УНИАН.

Както беше отбелязано, руснаците се опитват да възстановят загубената позиция в районите Курдюмовка и Андреевка на Донецка област, а в Авдеевското направление проведе неуспешни настъпателни операции в района на Северен Донецк.

В Бахмуте идут тяжелые бои / facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

В Мариинско направление през деня украинските защитници успешно отблъснаха над 10 вражески атаки в района на Мариинка. В същото време ВСУ продължават да водят настъпателна операция в Мелитополско направление, щурмови действия в Бахмутско направление, унищожават врага и поетапно освобождават окупираните територии. Въз основа на резултатите от настъпателните операции те постигнаха успех в района на Клешчиевка в Донецка област.

За един ден украинските военни унищожиха 350 руски бойци и десетки руска техника и оръжия. Общите загуби на Руската федерация сред личния състав достигнаха около 271 хиляди 790 военнослужещи.

Военният експерт Шон Бел каза, че така нареченият сухопътен мост между Крим и Донбас е „най-трудното място“ за освобождаване от украинските войски. Според него украинските въоръжени сили могат да съкратят наполовина окупационните сили.

Медиите изчислиха, че Русия вече е похарчила около 167 милиарда долара за войната с Украйна.

Специалните части и артилерията на руската армия унищожават врага в района на Работино - пресни кадри от един от най-напрегнатите участъци на Запорожкия фронт, пишат чужди агенции.

Спецназ и артиллерия Армии России уничтожают врага у Работино (ВИДЕО) | Русская весна

Първото видео показва кадри от съвместната работа на разузнавачи и артилеристи от 42-ра дивизия от 58-ма армия на Южния военен окръг за унищожаване на позиции и жива сила на украинските въоръжени сили.

Второто видео показва съвместната работа на специалните части "Осман" и артилеристите за унищожаване на противника по време на контрабатарейна битка в същото Ореховско направление.

Публикувани са кадри от битки край селата Работино и Вербовое, Запорожка област, заснети от бойци на украинските въоръжени сили.

Бои у Работино и Вербового глазами врага (ВИДЕО 18+) | Русская весна

Украинците не спират настъплението на Запорожкия фронт, съобщават чужди медии.

В първото видео: кадри от битката на 47-а механизирана бригада на украинските въоръжени сили край село Работино с бойна машина на пехотата Bradley M2A2 и загуби.

Във второто видео: атака на украинските въоръжени сили край Вербовой под обстрел от руски войски.

47-а отделна механизирана бригада „Магура“, която изигра ключова роля в началото на лятното контранастъпление на украинските въоръжени сили в запорожкото направление, има нов командир. Това съобщава украинската преса, цитирана от чужди издания. Но командването на въоръжените сили на Украйна все още не е потвърдило официално кадровите промени.

Досегашният командир на 47-ма механизирана бригада подполковник Александър Сак беше отстранен от длъжност. За нов командир на бригадата е назначен полковник Александър Павлий. Преди това Павлий командваше 112-а бригада за териториална отбрана, сформирана в Киев.

Украинские СМИ пишут о смене командования понесшей большие потери под Работино 47-й бригады ВСУ

Преди да бъде назначен на тази длъжност, подполковник Сак командва батальон в 93-та механизирана бригада „Холодний Яр“, след което става най-младият (на 28 години) командир на бригада от украинските въоръжени сили.

Интересно е, че преди началото на контранастъплението 47-а бригада беше въоръжена с германски танкове Leopard и американски бойни машини на пехотата Bradley, но по време на боевете в запорожкото направление беше унищожено голямо количество военна техника западно производство.

ВСУ разбили несколько кораблей в Севастополе / фото из соцсетей

Въпреки това, под командването на подполковник Сак, 47-ма бригада претърпя много тежки загуби по време на щурмовите операции при село Работино в посока Запорожие. Тогава в бригадата избухна скандал с уволнението на старши сержант Валери Маркус, който разкритикува командването на бригадата и заяви, че категорично не е съгласен с нейното бойно използване. В резултат на това Маркъс, доста медийна личност за сержант, който се описва в украинските медии като писател и пътешественик, замина за длъжността командир на бойна машина на пехотата.

След поражението на голям десантен кораб и подводница на руските окупатори в Севастопол, те предислоцираха три големи десантни кораба от Черно в Азовско море, пише УНИАН.

Това каза говорителят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук. "Процесите, свързани с освобождаването на нашата територия, ще продължат и в бъдеще. Показателно е, че днес руските окупатори по някаква причина предислоцираха три големи десантни кораба от Черно в Азовско море", каза той.

Плетенчук каза още, че повреденият голям десантен кораб не може да бъде възстановен, както поради естеството на повредата, така и поради неговата „доста напреднала възраст“. Той отбеляза, че ремонтът му е безсмислен и скъп.

„Този ​​голям десантен кораб беше член на т. нар. „Сирийски експрес“, тоест той доставяше оръжие и личен състав и решаваше логистични проблеми за сирийската групировка на Руската федерация“, каза Плетенчук.

По отношение на подводницата представител на ВМС отбеляза, че това е първият път, когато Руската федерация губи подводница в резултат на военни действия.

В нощта на 13 септември във временно окупирания Севастопол се чуха няколко експлозии. Впоследствие се оказа, че тази нощ е бил атакуван кораборемонтен завод, в чийто док е бил големият десантен кораб „Минск“. Те също успяха да ударят подводница, която носеше ракети "Калибър".

В интервю за УНИАН капитанът от първи ранг от резерва на ВМС на Украйна Андрей Риженко каза, че това е доста обикновен кораб. Може да превозва рота морски пехотинци (около 120 души) и около 14 бронирани машини като бронетранспортьори. Руснаците наистина имат нужда от такова звено. По-специално, в началото на пълномащабна война те прехвърлиха шест допълнителни десантни кораба на Черноморския флот от Северния флот и Балтийския флот.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук