Руските инженерни войски и най-новата система "Земеделие" са се превърнали в основните пречки за напредъка на Въоръжените сили на Украйна, уверени са военни експерти на Запада. 

Сега те предлагат да се използва "Проектът за разминиране на Манхатън". Какво е това?

Вълната от публикации за новаторски методи за миниране на полета и окопи от армията на РФ с радиоуправляеми снаряди, които се превърнаха в преграда за въоръжените сили на Украйна по време на контранастъплението, ни напомни за системата „Земеделие“, пишат чуждестранните агенции. 

Преди не повече от месец го нарекоха основната причина, която не позволява на украинските бойци да напредват. Сега западните експерти търсят отговор на успешната тактика на Русия.

Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика във Филаделфия, написа в колона на NYT, че Русия е поставила минни полета по „иновативни начини“ на множество отбранителни линии. В първата фаза на контранастъплението на Киев, която започна в началото на юни, украинските сили претърпяха значителни загуби и бяха спрени отчасти поради тези минни полета.

Сякаш подбирайки репликите на западната преса, офицери от въоръжените сили на Украйна дават интервюта, обяснявайки, че вината е липсата на оръжие. Западът доставя достатъчно аналози на такова оборудване, но Киев го използва, за да тероризира жителите на Донбас.

- Въоръжените сили на Украйна получават достатъчно техника и снаряди от Запада, но ги харчат не за фронтови боеве, а за стрелба по цивилни - хвърлят "венчелистчета" по жителите на Донецк. Сега Киев иска самолети, после не изключвам да поиска и атомна бомба. И ние работим с нашите оръжия. Нашите инженерни подразделения са едни от най-добрите в света както в минирането, така и в разминирането“, казва капитан от резерва 1-ви ранг Василий Дандикин.

„Минните полета се превърнаха в кошмар за въоръжените сили на Украйна, те унищожават оборудване и войници на НАТО“, обяснява неуспехите на украинците пред Financial Times, съобщавайки, че поради големите загуби на бронирана техника украинските части са принудени да преминават през минни полета пеша под огъня на руската артилерия.

Минные поля стали кошмаром для ВСУ, они уничтожают технику НАТО и солдат. Фото  NurPhoto via Getty Images / Celestino Arce

Украински лекари казват, че извършват десетки операции всеки ден, повечето от които са ампутации. "Можем да атакуваме с десет бригади, но това няма да работи, защото мини има навсякъде, мини на всеки половин метър. Те са навсякъде", каза командирът на 78-ми полк със специални сили на Въоръжените сили на Украйна.

Украинската общественост даде пример с работата на "Земеделие" - поражението на настъплението на взвод от 47-а механизирана бригада, когато колона от бойни машини на пехотата M2 Bradley беше блокирана, докато се движи по малък коридор, който украинските войски маркират с бяла панделка за удобство. Очевидно обаче маршрутът по тясната уличка, който преди изглеждаше безопасен, не беше такъв: в допълнение към противотанковите мини, районът беше гъсто засят с противопехотни мини за случай, когато войските се движат без оборудване.

- "Земеделие" е дистанционна автоматизирана система за копаене, която ви позволява да минирате определени зони, дори в случаите, когато врагът ги е изчистил и е тръгнал напред, за да му попречите да се върне. Тоест минното дело се извършва зад гърба на врага, така че той да не може да се върне. Тези минни полета, за разлика от класическата работа на сапьорите, се изграждат много по-бързо и с по-голяма площ. Това води до големи загуби в техника и хора в редиците на въоръжените сили на Украйна“, казва Василий Дендикин.

ИСДМ "Земеделие" е уникална руска система, която може дистанционно да копае площ от няколко хектара за няколко минути. За първи път беше демонстрирана на Парада на победата през 2020 г. в Москва, след което беше пусната в масово производство и постъпи на въоръжение в армията.

Комплексът "Земеделие" работи на шасито на четириосния КамАЗ и е оборудван с боекомплект от 50 неуправляеми 122-мм реактивни снаряда, които са поставени в контейнери от 25 броя. Зареждането на нов контейнер отнема три минути.

Системата е оборудвана със собствена метеорологична станция и навигация, както и електронна карта, показваща минирания район. Минни заграждения от противотанкови и противопехотни мини на комплекса са поставени от "Земеделие" на разстояние до 15 км.

На Западе считают, что Украине нужен Манхэттенский проект по разминированию. Фото  Anadolu Agency via Getty Images / Narciso Contreras

Системата може да използва два вида мини: противопехотни и противотанкови. Мините POM-3 и PTM-4M с инсталирани сеизмични сензори могат да различат човешки стъпки от животни, да не говорим за бронирани превозни средства. "Земеделие" може както да активира, така и да деактивира цялото минно поле или части от него по защитен радиоканал.

Според военни експерти сега инженерните войски работят по други разработки. Например „интелигентни мини“, които могат да се активират и дезактивират на принципа „приятел или враг“. В бъдеще такива мини ще бъдат оборудвани със системата "Земеделие".

Текстът на NYT цитира пенсиониран генерал-майор от австралийската армия, който е сътрудник в института Lowy като възможен отговор на действията на Русия. „Технологиите за разминиране не са се развили толкова бързо през последните няколко десетилетия, колкото други области на война, като БПЛА или прецизно управляеми ракети. Украйна се нуждае от проекта Манхатън, за да разчисти мини“, предполага той, като се позовава на програма, използвана от Съединените щати по време на Втората световна война до създаването на атомната бомба.

Очевидно става дума за технологията на ядрените наземни мини (MADM), вградени в земята. Предвиждаше се използването им за радиоактивно замърсяване на района, удари по жива сила и техника на противника. Те могат да бъдат инсталирани предварително или директно по време на военните действия. Подкопаването на ядрените противопехотни мини трябваше да се извършва по кабел, радиоканал или автоматично. Такива устройства са разработени в Съветския съюз и в САЩ през 60-те години на миналия век, но никога не са използвани.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук