Украйна се готви за контранастъпление и паралелно с бойните десантни бригади се формират инженерни такива, които включват инженерни и сапьорни роти. Тяхната работа е невидима за масите, но без нея прогресът често е невъзможен. 

Особено когато става въпрос за стабилизирана фронтова линия, която беше укрепена месеци наред и минирана на всички подходи.

За това на сапьорите от въоръжените сили на Украйна помага специализирана техника, включително западна. По-специално, Съединените щати вече доставиха на Украйна инсталации за разминиране M58 MICLIC. 

OBOZREVATEL разбра какви са тези оръжейни системи и как могат да повлияят на хода на войната в Украйна.

M58 MICLIC с бронетранспортером M113A3

По време на война по време на настъпателни операции заедно с щурмови групи действат и противоминни и баражни групи от инженерните войски. Тяхната задача е да създават "коридори" за пробив на щурмовите групи през минните полета.

Първо, точкови удари се извършват в зоната на настъпление срещу цели, открити от разузнаването, които често са крепости на противника. Поражението обикновено се извършва от артилерийски подразделения под въздушно прикритие на наземна атака и армейска авиация. Въздушното разузнаване и коригиране на огъня се осигуряват от безпилотни летателни апарати.

УР-77

След това групите за разминиране и пречистване на препятствия правят "коридори" в минно-взривни и невзривни заграждения за преминаване на основните сили и последващо разчистване на района.

За направата на такива "коридори" се използва специална техника - инсталации за разминиране. До 2022 г. на въоръжение в инженерните войски на Въоръжените сили на Украйна бяха само съветските самоходни УР-77 "Метеорит", наричани от обикновените хора "Змей Горинич", и преносимите УР-83П. 

M58 MICLIC с бронетранспортером M113A3

Това са инсталации за разминиране, способни да създават "коридори" с ширина 6 метра и дължина 90 метра по време на бой в противотанкови и противопехотни минни полета.

На 15 септември 2022 г. Министерството на отбраната на САЩ обяви нова военна помощ за Украйна в размер на $600 милиона, сред които бяха инсталациите за разминиране M58 MICLIC. И още през ноември във въоръжените сили на Украйна се появиха първите снимки на тези инсталации.

M58 MICLIC с броневиком MaxxPro

M58 MICLIC (Mine Clearing Line Charge) е американска система за разчистване на мини, която използва линеен експлозивен заряд от ракетен тип за разчистване на минни полета и препятствия.

Съоръжението е базирано на шасито на колесни ремаркета M353 и M200A1 или верижното ремарке M200. Тракторът може да бъде всеки бронетранспортьор.

В Украйна първоначално движението на тези съоръжения беше записано от американски бронетранспортьори M113A3, но напоследък се появяват все повече снимки и видеоклипове как те се теглят от американските бронирани машини MaxxPro, които инженерните екипи на въоръжените сили на Украйна наскоро започнаха да оборудват.

Линейный заряд (шланг со взрывчатым веществом)

M58 MICLIC се състои от пускова установка, комплект за стрелба M147, линеен заряд M58A3 и 5-инчова (127 mm) ракета MK22 Mod.

Линейният заряд е с дължина 107 m и съдържа 7,45 kg взривно вещество С-4 на линеен метър. Детонира се дистанционно, но ако не заработи в нормален режим, тогава може да се активира ръчно с помощта на предпазители със закъснение, които са инсталирани по цялата дължина приблизително на всеки метър.

Инсталацията работи по следния начин: с помощта на ракета линеен заряд (маркуч с експлозив) лети напред и пада в зоната на предполагаемото или открито минно поле.

След това операторът детонира маркуча, което от своя страна води до детониране на всички взривни устройства в тази зона. В резултат на експлозията на един такъв линеен заряд в минното поле се образува "коридор" с ширина до 8 м и дължина до 100 м, по който могат да се движат както пехотата, така и бронетехниката. Целият процес отнема няколко минути.

Все още не е известно колко такива инсталации е получила Украйна и колко още ще получи. Но като се има предвид информацията, че контранастъплението се подготвя в голям мащаб и в няколко направления едновременно, ще са необходими много от тях.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук