Въпреки всички предимства на танковете Leopard 2, те не са неуязвими за руските войски. Коментаторът на германското издание Bild Бьорн Щрицел разказа с какви оръжия врагът би представлявал опасност за украинските екипажи на германските танкове.

„Украйна е на път да премине в контранастъпление - и по-специално ще разчита на модерни бойни танкове, изпратени й от западните й партньори. Включително германския танк Leopard. Но руските нашественици са готови“, пише изданието, цитирано от УНИАН.

Според Щрицел най-голямата заплаха за Leopards са руските противотанкови комплекси "Корнет" и "Метис", предназначени специално за борба със съвременните западни танкове. Те са в състояние да пробият до 1 м броня на танка. Противодействието на ПТРК трябва да дойде от пехотата на ВСУ, която да ги унищожи предварително, като не позволява да бъдат използвани от танкове.

Втората голяма опасност в битката с "Леопардите" са противотанковите мини, предимно съветските ТМ-62М и техните модификации. Експертът отбелязва, че Русия широко използва минни полета в бойната си тактика.

„Следователно своевременното откриване и неутрализиране на подобни минни заграждения ще бъде една от най-важните задачи на украинските инженерни групи“, пише Щризел.

Трети по опасност за Leopard 2 експертът смята най-модерните руски танкове – Т-72Б3, Т-90АМ и Т-80БВМ. Въпреки че Leopard 2 ги превъзхожда, тези машини все още са в състояние да унищожат немски танк, така че много ще зависи от интелигентността и уменията на водачите на танкове в танков дуел.

На 26 април говорителят на UK "Юг" Наталия Гуменюк съобщи, че украинското контранастъпление вече "тихо прави малки стъпки". По думите й ударите по тиловите обекти на противника могат да се считат за част от тази контраатака.

Военният експерт Роман Свитан отбеляза миналата седмица, че украинското разузнаване на фронтовата линия вече е напреднало и действа в тила на противника на дълбочина до 30 км. Това също е възможно да се разглежда като начална фаза на контранастъплението, казва той.

Изданието The New York Times отбелязва, че сега основната пречка за започване на реални настъпателни действия е благоприятният фактор на ВСУ. Отпред дъждът не спира, което пречи на нормалното придвижване извън асфалтираните пътища.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук