За денонощие Киев загуби над 340 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и чуждестранни наемници в Донецко направление. Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Украинската страна претърпя загуби в жива сила в това направление в резултат на активните действия на подразделенията на руската групировка войски „Юг“, въздушни удари и артилерийски огън, пишат чуждите медии.

В допълнение към загубите в жива сила, Киев загуби два танка, четири бойни машини на пехотата, шест бойни бронирани машини, девет автомобила, една РСЗО „Ураган“ и гаубици Д-20 и Д-30 в Донецко направление.

Военные РФ уничтожили три ДРГ ВСУ на купянском направлении

Също така 130 бойци от Въоръжените сили на Украйна бяха унищожени в Красно-Лиманско направление в резултат на въздушни удари, артилерийски огън и обстрел от тежки огнехвъргачни системи на руската група сили „Център“. Така украински подразделения бяха ударени в районите на населените места Червона Диброва и Невское в ЛНР, както и в районите на Ямполовка, Торски и Григоровка в ДНР.

Освен това в Красно-Лиманското направление бяха унищожени две бойни бронирани машини на Въоръжените сили на Украйна, вражески РСЗО „Град“ и украинска самоходна гаубица „Акация“.

Владимир Рогов, ръководител на запорожското обществено движение „Ние сме заедно с Русия“, съобщи за прехвърлянето на бронетехника и въоръжение на НАТО от украинската армия на линията на съприкосновение в Запорожка област, пишат чуждите агенции.

„Украинските войски активно стягат западна бронирана техника и оръжия. Това включва гаубици M777, HIMARS, танкове, включително френски AMX-10RC. Всичко се доставя на Запорожкия фронт“, каза Рогов в интервю.

<p>Украинские военные ведут огонь из артиллерийской гаубицы M777. Обложка  Getty Images / Narciso Contreras</p>

Той смята, че причината за концентрацията на въоръжение и военна техника в този район може да е опит на украинските военни да започнат контранастъпление.

Чуждите медии съощават, че руските военни са осуетили настъплението на въоръжените сили на Украйна в района на Орехов в Запорожка област. Така руснаците са нанесли превантивен масиран удар по идентифицираните позиции на защитниците.

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски е назначен за заместник-началник на Главното управление на руската гвардия на ДНР, пишат чуждестранни агенции.

Съответният указ беше подписан от президента Владимир Путин.

Комбат «Востока» Ходаковский назначен на высокий пост  | Русская весна

На 25 март Ходаковски обяви набирането на бойци за звено, което ще решава най-сериозните задачи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук