Печенето на агнешко е предизвикателство, чиито фатални последствия се контролират много по-лесно, ако топлинната обработка се извършва на ниска температура и за дълго време. Единственото, от което се нуждаете в повече, е търпение, пшие Menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

1 агнешко бутче, около 2 кг
1 с. л. смляна морска сол
3 с. л. зехтин
50 мл. прясно мляко
5 малки скилидки чесън, срязани наполовина
2 с. л. меко масло
5 листа розмарин, много ситно нарязани
1 с. л. маслинена паста
1 ч. л. смлян шарен пипер
200 мл. бяло вино
1 ч. л. дижонска горчица
500 мл. зеленчуков бульон
1 ч. л. царевично нишесте

Начин на приготвяне

1. 
Бутчето се обтрива с морска сол. Зехтинът се загрява и месото се запържва до златисто от всички страни.

2. Млякото се слага да заври и в него се пускат скилидките чесън за 30 сек. Отцеждат се.

3. Маслото се разбърква с маслинената паста, шарения пипер и розмарина.

4. С остър нож по бутчето се правят 10 дупки, които леко се разширяват и се напълват с по скилидка чесън и малко от ароматното масло.

5. Месото се слага върху решетка в тава във фурна, загрята на 120° С, и се пече около 3 часа или докато температурата във вътрешността на месото достигне 60° С. Изважда се от фурната, увива се във фолио и се оставя да почине 40 мин.

6. В тавата от печенето се налива виното, слага се горчицата, натрошава се кубчето, сипва се горещият бульон и се слага на котлона да поври 20 мин., докато течността се редуцира с една трета. Добавя се нишестето, разтворено във 1 с. л. студена вода и се разбърква, докато леко се сгъсти.

7. Месото се нарязва и се сервира със соса.