Цикнопемпти е. Гръцкият празник преди Великденските пости повелява да се яде месо, след което гърците и кипърците преминават на постен хранителен режим. Преминават към Великденските пости, , информира "Български новини".

Всяка година празникът се пада в четвъртък, като това не е случайно. В гръцкото православие, постененето през сряда и петък е от изключителна важност, така че четвъртък се оказва най-подходящ ден за Цикнопемпти (Tsiknopempti, на гръцки – Τσικνοπέμπτη).

Наименованието му в превод ще рече „ден за скара“ или „ден за месо“: от цикна – мазнина, аромат на скара, и пемпти – четвъртък. Както се усеща, на това апетитно честване на човек буквално му се иска да погълне колкото се може повече месце, за да не се изкушава по време на постите преди Великден.

Цикнопемпти не може без хубава скара. В Кипър например си имат специалното фуку – foukou – подходящо за приготвяне както на сувлаки, така и на риба. А какво точно се грилова на този лаком ден?

Халуми– сиренето, което светът познава като „кипърска моцарела“.

Сувлаки (souvlaki) – традиционните за цяла Гърция шишчета, които могат да се консумират и в пита, подобно на гирос. В множествено число – сувлакия.

Сувла (souvla) – традиционно за Кипър месно ястие. Представлява дълго шишче с едри парчета месо с кост, което се приготвя на фуку (въпросното барбекю с въглища).

Шефталия (sheftalia) – месо в було, нещо средно между наденичка без ципа и кебабче, традиционно за Кипър.