Истински афродизиак от Ориента!
Ето как лесно да си приготвите шоколадова баклава на хапки
2 ч.ч. смлени орехи - 500 гр.
400 гр. бисквити
1 пак. маргарин (250 гр.) или масло
1 бакпулвер
100 мл олио
1 кг кори за баница (фини)
Сироп:
1,2 кг захар
1 литър вода
1 лимон
Глазура:
60 гр. масло
3 супени лъжици олио
4 шоколада за готвене
В една опаковка от 500 гр. фини кори има средно 18 броя.
За цялата рецепта ви трябват килограм кори, т.е. около 36 броя.
Всяка кора се обработва по следния начин:
Кората се разстила.
Поръсва се до половината със смес от олио и масло/маргарин.
Поръсва се с плънката от смлени орехи и бисквити.
Внимателно се сгъва отново на половина.
Процедурата се повтаря и с тази половина.
Отново се сгъва на половина.
Този път също се поръсва с плънка и се навива на руло докрай.
Нарязва се на парчета в зависимост от това, колко големи хапки желаете.
Готовите баклавички се подреждат в тава, намазана с олио.
Пекат се до зачервяване на корите.
Оставят се да се охладят, след което се заливат (запарват) с предварително сварения сироп.
Така приготвената баклава се оставя да престои 24 часа, за да попие хубаво сиропа.
Приготвя се глазурата:
4 шоколада за готвене се разтопяват с 60 гр. масло и 3 супени лъжици олио.
Когато глазурата е достатъчно течна, парчетата се вземат едно по едно и се потапят в нея.
Подреждат се върху решетка да се втвърди шоколадът и да изтече цялото излишно количество.
Шоколадовата баклава е готова.
Източник: zajenata.bg
Последвайте ни
0 Коментара: