В България всякакви продукти много лесно се пречупват през призмата на баницата. Дори и новооткритите ястия да се наричат щрудел или бюрек, родната кулинарна мисъл е ясно забележима и с вкусен резултат, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

2 патладжана
50 мл. зехтин
2 печени чушки, ситно нарязани
100 гр. пушено топено сирене
100 гр. краве сирене, натрошено
1 домат, обелен и нарязан на кубчета
1 с. л. босилек, ситно нарязан
3 листа кори за баница
 сол, лимонов сок и пипер на вкус
за соса:
1 ч. ч. кисело мляко
1 скилидка чесън, пресована
1 с. л. копър, ситно нарязан
1 с. л. стафиди, по желание
2 с. л. орехи, ситно нарязани
 сол на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см, намазват се със зехтин от двете страни и се запичат във фурната на 200˚С, подредени на един слой в тавичка върху хартия за печене. Когато изстинат, се нарязват на кубчета.

2. Смесват се с чушката, двата вида сирене, домата и босилека. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок на вкус.

3. Корите за баница се слагат една върху друга, като всяка се намазва със зехтин. Отгоре се разпределя плънката и се завива на руло. Намазва се със зехтин. Пече се в загрята фурна на 180˚ С, докато се зечерви.

4. За соса всички продукти се разбъркват заедно. Щруделът се сервира топъл, нарязан на парчета и гарниран със соса.