Щастливец е всеки, който помни аромата на домашно приготвени бухти, който сутрин изпълва цялата къща. Приготвянето на тази закуска не е много бързо, поради което е най-добре да се приготвя през уикенда, пише gotvach.bg.
Приготвянето на бухтите не е от най-лесните и изисква стриктно следване на рецептата и пропорциите в нея, независимо на коя от многото ѝ разновидности заложите. Готовите бухтички могат да се хапват както полети със сладко или поръсени с пудра захар, така и съссирене и дори - самостоятелно.

Бухти

Необходими продукти: 2 яйца, 4-5 с.л. захар, 1 с.л. оцет, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. кисело мляко, 2-3 ч.ч. брашно, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се оцетът, олиото и киселотомляко с предварително погасена сода в него. Сместа се разбърква добре.

Започва да се добавя по малко брашно, като се меси непрекъснато, до получаване на мекотесто. Полученото се разточва на малки порции върху набрашнена повърхност. Нарязва се на фигурки с чаша или формички за курабийки. Бухтичките се пържат в предварително нагорещено олио.

Освен традиционната рецепта, бухтите могат да се приготвят и със сирене.

Бухти със сирене

Необходими продукти: 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 150-200 г сирене, брашно.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват. Смесват се с киселото мляко, натрошеното сирене и брашното със содата. Замесва се тесто и се разточва на кора с дебелина 1 см. С помощта на чаша се изрязват кръгчета или се режат правоъгълници. Бухтичките се пържат в сгорещена мазнина.

Бухт с прясно мляко и орехи

Необходими продукти: 250 мл прясно мляко, 25 г мая за хляб, 100 г краве масло, 60 г захар, 4 жълтъка, щипка сол, 500 г брашно, 100 г пудра захар за поръсване.

За пълнежа: 150 г орехови ядки, 150 г захар, 1 яйце, 1 прах ванилия.

Начин на приготвяне: Маята се разтваря в млякото. Добавят се маслото, захарта, жълтъците, солта и брашното. Полученото се меси до получаване на тесто.

Оставя се да втаса.

Тестото се разточва с дебелина 1 см. С помощта на чаша се изрязват кръгчета.

Всички продукти за пълнежа се смесват. Всяка бухта се пълни с 1 с.л. пълнеж, прегъва се на две и се притиска краищата, за да залепнат.

Така приготвените бухти се нареждат в тава, посипана с брашно. Оставят се да втасат. Бухтите се пържат в повече мазнина. Сервират се поръсени с пудра захар.