Кускусът в тази рецепта с апетитната си текстура и средиземноморския си вкус е чудесна плънка за сочните домати, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
4 едри домата
2 с. л.зехтин Classic
1 стрък праз, ситно нарязан
1морков, нарязан на много малки кубчета
2 скилидкичесън, ситно нарязан
1тиквичка, нарязана на тънки кръгчета
½ ч. ч.арабски кускус
250 млгорещ зеленчуков бульон или вода
100 гнатрошено овче сирене
1 ч. л.чубрица
4 ч. л.маслинена паста, по желание
 сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне
1. 
На доматите се отрязва капаче и се издълбават с лъжица. Поръсват се със сол и се обръщат с отвора надолу върху кухненска хартия да се отцедят за 30 мин.
2. Зехтинът се загрява и се слагат празът и морковът, разбъркват се, докато се задушат. Слага се чесънът и се разбърква, докато стане ароматен. Добавя се тиквичката, разбърква се около минута и се слага кускусът. Залива се с бульона, подправя се със сол, пипер и мащерката. Затваря се с капак. Щом заври, тиганът се отстранява от огъня и се оставя покрит още 15 мин. Разрохква се с вилица и се добавя сиренето.
3. На дъното на всеки домат се слага по лъжичка маслинена паста. Напълват се и се слагат в загрята фурна за около 20 мин. Сервират се със сезонна салата.