Вдъхновено от няколко класически френски рецепти, това забележително ястие съчетава в себе си крехкия лаврак и приятно стегнатите миди, така че освен с впечатляващия си вкус то да радва и с разнообразна текстура, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
4 филета от лаврак
 сол
 черен пипер
за соса:
1 кг. миди
300 мл. бяло вино
3 стръка магданоз
1 стрък мащерка
1 скилидка чесън, необелена
100 мл. сметана 35%
1 щипка шафран
2 с. л. масло
1 малка глава лук, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
1 стрък селъри, ситно нарязан
1 резен пащърнак, ситно нарязан
1 картоф, нарязан на малки кубчета

Начин на приготвяне

1. 
Слагат се да заврат виното, магданозът, мащерката и чесънът. Сипват се почистените миди, разбъркват се и се покриват с капак. Щом поврат 2-3 мин., се изхвърлят затворените миди. Отворените се почистват от черупките, а сосът се прецежда.

2. Шафранът се накисва в 1 с. л. затоплена сметана.

3. Маслото се загрява и се слагат лукът, морковът, селърито, пащърнакът и картофът. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Налива се 300 мл от мидения бульон и се оставя да ври 20 мин. или докато зеленчуците омекнат. Пасира се и се подправя със сол и пипер на вкус. Слага се отново на огъня и се добавят мидите и шафранът със сметаната. Разбърква се 1 мин. и се маха от огъня.

4. Рибните филета се подправят със сол и пипер на вкус. Намазан с мазнина тиган с незалепващо покритие се загрява на ниска към умерена температура. Филетата се слагат за 4 мин. с кожата надолу, обръщат се и се запичат още 3 мин.

5. Рибата се поднася със соса и селски хляб, запечен със зехтин, чесън и мащерка.