Пет здравословни причини да ядем повече яйца
Те са богати на протеини и действат като антиоксиданти
Едно яйце съдържа Витамин В2, Витамин В12, Витамин В5, Витамин А, Селен. В по-малки количества яйцата съдържат желязо, цинк, магнезий, витамин Е и др. Всички тези хранителни вещества са в жълтъка, докато в белтъка има предимно протеин;
Едно голямо яйце съдържа около 200 мг холестерол, което е много в сравнение с други храни. Но това, че храните съдържат холестерол, не означава, че приемането им ще повиши нивата на лошия холестерол в организма. Учените са изследвали приемането на много яйца и повишаването на холестерола, като не виждат връзка между двете. Напротив, приемането на 3 яйца на ден намалява инсулиновата резистентност;
И това е интересно: Проф. Донка Байкова: дебелеем не само от преяждане - четете още на най-полезния сайт zdrave.to
3. Яйцата съдържат Холин, важно хранително вещество за мозъка
Холин е водноразтворимо хранително вещество, което се включва в групата витамини от B-комплекс. То е важно и да се приема от бременни жени с цел намаляването на опасността от дефекти на невралните тръби. Едно голямо яйце съдържа около 100 мг Холин;
4. Яйцата съдържат Лутеин и Зеаксантин, които са важни за очите
Лутеин и зеаксантин са антиоксиданти, които имат защитна функция за очите и приемът им редуцира възможността от разваляне или загуба на зрението при възрастните хора;
5. Яйцата на закуска помагат при загубата на мазнини
Яйцата съдържат малко въглехидрати, но много протеин и мазнини. В проучване 30 жени снаднормено тегло закусвали или само с яйца или само с вид земели /хляб/. Закусвалите с яйцата се чувствали по-заситени и консумирали по-малко калории до края на деня;
Не всички яйца са еднакви. Най-добре е да ядем домашно отгледани или ако нямаме такава възможност - да внимаваме какви яйца купуваме.
Последвайте ни
0 Коментара: