С повод и без повод, този печен шаран става много вкусен. Ето и рецептата:

Диетични аналози на популярните коледни и новогодишни ястия 

Необходими продукти:

1 шаран около 1,5 кг

100 гр. ориз

50 гр. стафиди

100 гр. орехови ядки

2 глави лук лук

4 скилидки чесън

1 стръка розмарин

1 връзка пресен магданоз

50 мл. бяло вино

1 лимон

1 ч.л. черен пипер млян

1 ч.л. сол морска

1 ч.л. куркума

1.л. мащерка

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете шарана. Направете малки разрези от двете страни на рибата. Овкусете с подправките. Накълцаният розмарин и част от чесъна напъхайте внимателно в направените разрези.

Задушете в малко зехтин нарязания на ситно лук и чесън. Подправете с подправки по ваш вкус. Добавете ориза, вместо вода налейте бяло вино и задушете до полуготовност. Премахнете от котлона и оставете плънката да изстине и поеме от ароматите.

Счукайте ореховите ядки (не много на ситно). Добавете ги към плънката заедно със стафидите и ситно нарязания магданоз.

Напълнете шарана с плънката, зашийте добре и сложете в тава за печене. Намажете с малко зехтин и покрийте с алуминиево фолио.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути. Извадете от фурната. Нарежете резенчета лимон, които поставете внимателно в прорезите на рибата.

Върнете обратно във фурната без алуминиевото фолио и допечете до златисто.

Поднесете със свежа салата.