Рецепта на деня: Сръбска баница
Невероятно сочна и вкусна
Рецептата за тази сръбска баница е доста интересна и много вкусна. Корите се разпределят по необичаен начин и резултатът си заслужава.
Тази сочна баница определено ще ви стане любима. За направата ѝ не се изисква много време и не са необходими големи кулинарни умения, пише novinibg.net. Ако не разполагате с много време и искате да смаете всички около вас – това е рецептата.
Когато опитах тези кюфтенца разбрах, че досега съм пропиляла живота си
Като отворите фурната, понася се неустоим аромат из цялата къща. Със сигурност всички ще я харесат още от първата хапка.
Необходими продукти:
200 грама сирене
250 грама кисело мляко
200 грама крема сирене
100 мл. газирана вода
150 мл. олио + 30 мл.
4 яйца
10 грама сол
500 грама готови кори за баница
В по-голям съд разбивате яйцата, като добавяте и солта. Прибавяте олиото, киселото мляко, газираната вода и намачканото крема сирене. Разбърквате добре, за да може сместа да поеме мазнината. Прибавяте сиренето (натрошено на малко по-едро) и разбърквате добре.
В намазнена кръгла тава слагате 2 кори (на кръст), като оставяте краищата да висят извън тавата. Върху тях изсипвате 2-3 черпака (в зависимост от големината на черпака) от плънката, която предварително разбърквате. Разпределяте равномерно и размазвате. Накъсвате 2-3 кори на парчета и разхвърляте върху сместа. Изсипвате отново 2-3 черпака. Това се повтаря, докато свършат корите.
Количеството на плънка, която изсипвате, и корите, които късате, зависят от големината на тавата, която имате. Добре е това да се прави поне 3-4 пъти, за да стане баницата достатъчно сочна.
Отделяте една кора и я слагате най-отгоре на баницата, като този път внимавате да не излиза извън тавата. Покривате я с външните краища на най-долните кори и покривате цялата баница.
Мама ме научи как да готвя пиле в буркан! Пръстите да си оближеш!
В купата от плънката изсипвате около 20-30 мл. олио и около 50 мл. газирана вода, разбърквате добре и изливате най-отгоре. Размазвате равномерно и разклащате тавата.
На няколко места продупчвате с остър нож, за да достигне плънката навсякъде и да стане баницата още по-сочна. Печете около 35 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
След като се изпече, единият вариант е да се обърне в голяма чиния и да се остави да изстине преди да се поднесе. Другият вариант е след като се извади от фурната, да се намаже с малка четчица, натопена в студена вода. След това се задушава с фолио и хавлиена кърпа.
Който и вариант да изберете, баницата става еднакво вкусна. При първия вариант горната и долната коричка на баницата стават по-хрупкави, а при втория – по-меки.
Последвайте ни
15 Коментара: