Ще си оближете пръстите с този телешки стек върху плоча!
Необходими продукти за 2 порции
за стековете:
2 рибай рол стека с дебелина поне 2,5 см
2 с. л. зехтин extra virgin
50 гр. масло
настъргана лимонова кора
лимонов сок
млян кимион
пушен червен пипер
мащерка
зелен пипер
плоча от хималайска сол
за огретена:
500 гр. сладки картофи, обелени и нарязани на тънки кръгчета
100 гр. шалот, нарязан на полумесеци
1 с. л. масло
150 мл. сметана
1 стрък салвия
1 стрък розмарин
1 ч. л. лимонови корички
50 гр. пармиджано, настъргано
100 гр. трохи от пресен хляб
Начин на приготвяне
1. Стековете се подсушават се и се слагат на решетка в хладилника за 36-48 часа.
2. Темперират се на стайна температура за 60 мин. Намазват се с много тънък слой зехтин и се поръсват със смлян зелен пипер.
3. Шалотът се слага в сгорещеното масло и се разбърква на умерен огън, докато придобие карамелен цвят. Добавят се салвията и розмаринът. Разбъркват се 1-2 мин. и се налива сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавя се пармиджаното.
4. Сладките картофи се подреждат в намаслена тавичка. Заливат се със сметановата смес. Поръсват се с трохите. Запича се в загрята фурна на 180°С около 40 мин или докато картофите омекнат и трохите се зачервят.
5. Маслото за стековете се разбърква с подправките, оформя се на калъп и се слага в хладилника
6. Плоча от хималайска сол се загрява постепенно до висока температура на котлона в продължение на 20-30 мин.
7. Слагат се стековете и се обръщат на всеки 60-90 сек., като се притискат. Пекат се до желаната степен на готовност – около 5 мин. за мидиум.
8. Готовите стекове се оставят да починат 3-4 мин. в чиния, за да пуснат и отново да поемат соковете си. Върху всеки се слага парче от ароматното масло да се стопи.
9. Стековете се нарязват върху дъска и се подреждат в чинии.
10. Отделените сокове се разбъркват със стопеното масло и се изливат върху нарязаното месо. Сервира се с парче от огретена.
Последвайте ни
0 Коментара: