Тайните на индийската кухня! Що е то Ямун?
Това растение често се отглежда за декоративна цел, но е използвано и като медицински лек
Плодовете му се развиват през лятото и са подобни на маслиновото дърво. Имат яйцевидна форма, като в началото са зелени, а когато узреят стават черни. На вкус са предимно сладки и при консумацията им оцветяват езика в лилаво.
Плодовете на ямуна се използват в Индия за направата на най-известния им сладкиш – гулаб джамун.
Това растение е разпространено в Индия, Бангладеш, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Малайзия, Индонезия, Филипините. Пренесено е в САЩ и Бразилия от португалски колонизатори през далечната 1900 г.
Растението е богато на протеини, минерали, витамини. Съдържа белтъчини, танини, нишесте, мастни киселини, сурови влакна и други.
Плодовете от своя страна са богати на глюкоза, петунидин, рафиноза, фруктоза, лимонена, малична и галова киселина, антоцианини, делфинидин-3-гентиобиозиди, малвидин-3-ламинарибиозид, петунидин-3-гентиобиозид, цианидин дигликозид и малвидин.
Ямунът има антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални, диуретични, невропсихотични, противодиарични, антимикробни и куп други свойства.
Последвайте ни
0 Коментара: