Тази история ще помрачи славата на любимото ни „Фиш енд Чипс" СНИМКИ
Ястието е малко особено приготвена риба с чипс, представяна като типично английска храна, и то предимно от Източен Лондон
Та ето каква е историята. На семейството тъкачи на килими Малин от Bow в Източен Лондон им се родил син, Джоузеф. Та този мистър Джоузеф Малин, някъде малко след 1860 година, се заел да продава комбинация от пържен чипс и риба, приготвена по малко особен начин.
Той бил пръв в това начинание или поне самият той смятал така, та при продажбата обявявал оригиналността на рецептата си. Но все още ястието се предлагало само като придружаваща дейност към тъкането на килими.
Сиренето е опасно, предупреждава диетолог
Истината по отношение на оригиналността обаче е малко по-различна. Някакви португалски евреи, бягайки от преследване в страната си, попаднали в Англия. Повечето се заселили в Източен Лондон, а това се случило още през 1600 година.
Излиза, че цели двеста години след това евреите продали рецептата на предприемчивия мистър Джоузеф Малин, който пък веднага се заел с реализацията на продукта. Така се родила историята с „английския” специалитет „Фиш енд Чипс” – специално панирана риба с пържен чипс.
Едва ли има голямо значение фактът, че в Манчестър също се предлагало такова меню – в края на краищата португалски евреи вероятно е имало и там. Но така или иначе като кажете „риба с чипс”, неизменно познавачите се сещат за Malin's в Източен Лондон. Няма лошо. Всеки британец обича тая риба с пържен чипс, макар и да не я свързва с подгонени португалски евреи.
Последвайте ни
1 Коментара: