Коледа и Нова година чукат на вратата и трябва вече да се ориентираме към това, кои рецепти да ползваме. Изберете най-добрия вариант: 

Класическа баклава за Коледа

ПРОДУКТИ

  • 500г листа за баница
  • 500г захар
  • 700г вода
  • 300г смлени орехови ядки
  • 1 пакет канела
  • щипка индийско орехче
  • щипка сол
  • кората от един лимон
  • 200г краве масло

Приготвяне

В дълбока купа се смесват орехите, 100г захар, канелата, индийското орехче и настърганата кора лимон.

С разтопеното краве масло се намазва тавата, в която ще се пече баклавата. На всеки три листа се мазват с краве масло и се слага плънката. Последният пласт се намазва отново с краве масло, нарязва се на ромбове и се пече на 200 градуса, следи се да не загори. На котлона слагате 700мл и 400гр. захар да заврат, като се добавя и щипка сол. Трябва да ври около 15 – 20 минути, за да се сгъсти. Прибавяте и 1ч.л. лимонов сок. Като стане готов се заливат парчетата с него. Трябва да увиете баклавата с фолио за да се задуши добре и да попие сиропът. Слагате я на хладно ще е готова за консумация след 24 часа.

Баклава с готови кори и канела

  • кори - 1 кг (2 пакетчета) фини за баница
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч. краве

ЗА ПЛЪНКАТА

  • орехи - 2 ч.ч. счукани
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • грис - 2 - 3 с.л. пшеничен

ЗА СИРОПА

  • захар - 1 килограм
  • вода - 1 литър
  • ванилия

ПРИГОТВЯНЕ

  • Корите се разделят на три пласта. След първият пласт се посипва половината от плънката, приготвена от едро смлените орехи, захарта, гриса и канелата.
  • Подреждат се вторият пласт кори и върху тях се посипва останалата плънка. Така подготвената баклава се нарязва на парчета според вкуса и уменията на домакинята.
  • Залива се с врящата мазнина. Пече се в умерена фурна, като степента на препичането на корите се определя по желание (по-препечени или по-бледи).
  • Изпечената баклава се оставя да престои едно денонощие. След което се залива с врял сироп, който е приготвен от водата, захарта, врели 5-6 минути и ванилията, прибавена точно преди заливането. Вече залятата баклава се покрива и остава да престои още едно денонощие, след което е готова. 

Баклава с точени кори

  • 1 кг брашно
  • щипка сол
  • разтопено масло

За плънката:

  • 1 кг почистени орехови ядки
  • 1-2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян карамфил
  • За сиропа:
  • 1.5 кг захар
  • 1 ч.л. лимонена киселина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  • От пресятото брашно, 2 ч.ч. хладка вода и солта се замесва меко тесто. Оставя се да почине половин час, след което се накъсва на 40-50 топчета и се разточват много фини кори с големината на тавата, в която ще се пече баклавата. 
  • Ореховите ядки се нарязват на ситно и се смесват с канелата и карамфила. 
  • Корите се редят една върху друга в намазана с масло тава. Всяка кора се маже с разтопено масло, а през две кори се разстила част от плънката. Между последните три кори не се слага плънка. 
  • Наредената баклава се нарязва с остър нож на ромбове и се залива със сгорещено масло. Пече се в умерена фурна, докато се зачерви добре, след което се оставя да изстине. 
  • От захарта и 1.5 л вода се сварява умерено гъст сироп. Преди да се свали от огъня, се прибавя лимонената киселина. 
  • Изстиналата баклава се залива с врящия сироп и се оставя да престои една нощ, за да се напои. Поднася се на следващия ден.