Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще наложи над 500 нови санкции, насочени срещу Русия, в стремежа си да засили натиска върху Москва по повод втората годишнина от войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничения на близо 100 организации за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници, гласи изявление на Байдън.

Мерките имат за цел да потърсят отговорност от Русия за войната в Украйна и за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, заяви Байдън в момент, когато Киев е изправен пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса на САЩ. Новите санкции засягат и разплащателната система "Мир" и производството на електроенергия, в това число мащабен проект за втечнен природен газ.

"Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома", каза Байдън за санкциите.

Мерките ще бъдат насочени към лица, свързани с изпращането на Навални в затвора и отношението му към него, както и с финансовия сектор на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят санкциите на различни континенти, каза още президентът на САЩ.

"Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бори с огромен кураж. Но (украинците) изпитват недостиг на боеприпаси. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи срещу непрестанните атаки на Русия, които се подпомагат от оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея", посочи Байдън. "Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало твърде късно", продължи Байдън.

"Американският народ и хората по света разбират, че залогът на тази борба далеч надхвърля Украйна", заяви президентът в изявлението, в което обяви санкциите, предаде Асошиейтед прес. "Ако Путин не плати цената за причинените от него смърт и разрушения, той ще продължи да действа. А разходите за Съединените щати - заедно с нашите съюзници и партньори от НАТО в Европа и по света - ще нарастват", заяви американският президент.

Финансовото министерство на САЩ е набелязало за налагане на санкции на близо триста души и организации, Държавният департамент е взел под прицел над 250 физически и юридически лица, а министерството на търговията добави 93 компании в санкционния списък. Фирмите са от Русия - 63, Турция - 16, Китай 8, ОАЕ - 4, както и от Киргизстан, Индия и Южна Корея. Те са обвинени в подпомагане на Москва във водената от нея война в Украйна.

Броят на санкционираните е по-голям в сравнение с миналата година, когато с навършването на първата година от войната на Русия в Украйна САЩ наложиха санкции на над 200 души и организации, а министерството на търговията постави в списъка 90 дружества. 

Американските санкции бяха съгласувани с ограниченията, наложени от страните членки на ЕС и от Великобритания. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., по време на която бяха убити десетки хиляди души и бяха разрушени цели градове, САЩ и съюзниците им наложиха хиляди санкции по отношение на Москва.

Ройтерс отбелязва, че насочената основно към износа руска икономика с оборот на стойност от 2,2 трилиона долара се е оказала по-устойчива от очакваното както на Запада, така и на самата Русия.

"Трябва да поддържаме нашата подкрепа за Украйна, дори само за да изтощим руската военна машина. Жизненоважно е Конгресът да действа, за да се приобщим към усилията на съюзниците ни по света в осигуряването на средствата, с които Украйна да защити територията и свободата си срещу варварското нападение на Путин", каза министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Нейното ведомство направи изявление, че е санкционирало руската разплащателна система "Мир" - приложение, което е разработено от Националната система за картови разплащания на Руската централна банка. То е достъпно само чрез мобилни устройства, които са с операционна система "Андроид". "Мир" е една от малкото системи за безконтактно плащане, които са достъпни за хората в Русия.

Ройтерс посочва, че разплащателната система е придобила особена важност за Москва, откакто САЩ преустановиха платежните си операции в Русия с началото на инвазията в Украйна. "Популяризирането на "Мир" от страна на руското правителство позволи на Русия да изгради финансова инфраструктура, с помощта на която да се заобиколят санкциите и да се възстановят прекъснати връзки с международната финансова система", се казва в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

Мишена на санкциите са и над десет руски банки, инвестиционни компании, фондове за рисков капитал, финтех компании, включително и банка "Санкт Петербург" - собственост на едноименната фондова борса,  втората по големина в Русия, специализирана в търговия с чужди акции.

САЩ се прицелиха и в бъдещото производство и износ на енергия от страна на Русия, по-специално в проекта за втечнен природен газ в Сибир "Арктик СПГ-2", сега финансиран от руската компания "Новатек" и с предназначение да продава газ на спотовия пазар. Поради това в санкционния списък е попаднала и руската корабостроителна компания "Звезда", която според американското финансово министерство има за задача да осигури 15 танкера за превоз на втечнен природен газ в рамките на проекта "Арктик СПГ-2".

Санкции са наложени и на две компании, уличени в участието си дейността на руския комплекс за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст Луга.

Заместник-финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо заяви, че по-късно днес САЩ ще наложат допълнителни санкции, продиктувани от практиката на Русия да продава петрола си над наложения от Г-7 таван от 60 долара за цената за барел, което Москва прави на пазарите в Индия и Китай, докъдето горивото се доставя от така наречения "сенчест флот" от танкери (наети от трети държави).

Американските санкции засягат и дружества в Китай, Турция, ОАЕ, Казахстан и Лихтенщайн, уличени в заобикалянето на западните санкции над Русия с изпращането на части, на които Москва разчита за своите оръжейни системи. 

В издадения санкционен списък попаднаха и трима служители на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, които САЩ обвиняват за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Сред тях е заместник-директорът на службата, за когото има информация, че е инструктирал служителите си да се отнасят по-сурово с Навални.

Вашингтон наложи санкции и на иранското министерство на отбраната и логистиката на въоръжените сили, което вече присъства в американски санкционен списък, но този път във връзка с мерки спрямо Русия. Обвиненията на държавния департамент са за участие в прехвърлянето на оръжие от Иран в Русия и, в това число боеприпаси и дронове. Мишена е Специалната икономическа зона с мрежа от заводи на компанията "Алабуга", в която Русия произвежда проектирани от Иран дронове.

Под санкции попада и пристанищната компания "Восточна", през чийто терминал на пристанищния комплекс Восточни са били прекарани над 7400 контейнера с боеприпаси и части за военно оборудване от Северна Корея за Русия. Засегнат е още Александровският изследователски технологичен институт, издържан от руската държавна корпорация "Росатом", който според Държавния департамент на САЩ проектира и изпитва ядрени реактори, включително и за задвижващите системи на руски подводници.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че не може САЩ "да обърнат гръб" на Украйна в контекста на чакащата окончателно одобрение от Конгреса помощ от 60 милиарда долара за Киев, предаде Франс прес. Агенцията поясни, че републиканците в Камарата на представителите се противопоставят на разглеждането на въпросния допълнителен законопроект за националната сигурност, след като той бе одобрен от Сената.

"Не можем да обърнем гръб точно сега", защото руският президент Владимир Путин "разчита точно на това", заяви Байдън, цитиран от АФП, в реч в Белия дом в навечерието на втората годишнина от руската инвазия в Украйна, която е утре.

Според Ройтерс се очаква Байдън да проведе в събота видеоконферентен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски и лидерите на страните от Г-7. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук