Руските сили са превзели укрепени позиции, държани от украинските войски повече от осем години в югоизточния край на Авдeевка, близо до железопътната гара, съобщават официални източници и военни блогъри и от двете страни на конфликта, предава „Киев индипендънт”.

Руската пехота, подкрепена от танкове, масиран артилерийски обстрел и системни въздушни удари е изтласкала украинските войски от близо 90 процента от югоизточния индустриален район на града.

От другата страна на Авдeевка, в северната промишлена зона около коксохимическия завод, руснаците продължават да заплашват и без това слабата снабдителна линия за доставки на защитниците.

Руски блогъри твърдят, че целият комплекс на коксохимическия завод е превзет, но украинските източници отричат тази информация, като добавят, че ситуацията е „трудна”.

Настъплението на руската армия, на цената на огромни загуби на жива сила и техника, вероятно по-големи от всяка друга битка във войната в Украйна до момента, заплашва да обкръжи хиляди украински войници, окопани в централната част на Авдеевка.

Боевете за града се водят от 2014 г. насам, когато Русия за първи път, макар и неофициално, нахлу в Украйна, като през октомври тази година руската армия започна локална офанзива с цел да изтласка украинските защитници от района на Донецк, надявайки се да накара властите в Киев да седнат на масата за преговори.

Както руски, така и украински източници посочват пред „Киев индипендънт”, че защитниците в Авдеевка все още получават доставки, но че руският контрол над индустриалния район, доминиращ над околния терен, ще затрудни продължаващата отбрана в сектора.

Във видеозапис, за който се твърди, че е записан от група войници от 110-та механизирана пехотна бригада на Украйна, се казва, че тежките руски атаки разбиват украинските бойни формации и че изтеглянето от сектора на Авдеевка е неизбежно, независимо какво нареждат от Киев. Записът няма дата.

Друго видео, което е геолокирано от „Киев индипендънт” в сектора Авдеевка и е публикувано в събота, документира че Русия използва артилерийски снаряди с бял фосфор срещу украински позиции и че руските танкове се движат свободно в югоизточните предградия на града.

Според докладите, атакуващите руски войски превъзхождат украинските пет към едно, способни са да нанасят въздушни удари безнаказано и имат големи предимства в броя на оръдията и боеприпасите.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната потвърди докладите за руския напредък в сектора на Авдеевка, благодарение на масираната огнева мощ и отслабването на украинската отбрана.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук